duminică

19 mai, 2024

30 martie, 2011

SUA şi Marea Britanie ar putea înarma rebelii din Libia. La finalul unei reuniuni internaţionale, la Londra, pe tema situaţiei din Libia, secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat, pentru prima oară, că înarmarea rebelilor ar fi o operaţiune legală, sub prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, de acum două săptămâni, care a oferit o justificare legală şi pentru raidurile aeriene. Ministrul britanic de externe William Hague a fost de acord că rezoluţia îndreptăţeşte coaliţia să ofere ajutor populaţiei libiene, pentru a se putea apăra de forţele lui Gaddafi, în anumite circumstanţe. Clinton a recunoscut, însă, că americanii nu ştiu încă atât de mult cât ar dori să ştie despre Consiliul Naţional Interimar Libian. La Washington, amiralul James Stavridis, comandantul trupelor NATO din Europa, le-a spus senatorilor că o analiză a serviciilor secrete relevă prezenţa Al Qaeda şi Hezbollah în interiorul mişcării şi este nevoie de date suplimentare. (Guardian)

Apa mării de la Fukushima, puternic radioactivă. Apele maritime de lângă reactorul nuclear avariat au un nivel mult mai mare de iod radioactiv decât cele raportate anterior. Apele de lângă reactorul numărul 1 al centralei nucleare Fukushima din Japonia conţine iod radioactiv de 3.355 de ori mai mult decât nivelul legal, anunţă o agenţie guvernamentală. Mostrele testate anterior au arătat o radioactivitate mai mare de 1.850 de ori decât limitele legale. Un oficial japonez susţine însă că iodura se deteriorează considerabil până în momentul în care ajunge la oameni. Premierul Naoto Kan a declarat că guvernul se află în stare de alertă maximă în privinţa centralei avariate. Plutoniul a fost detectat în sol, la locul respectiv, şi apa cu un nivel ridicat de radioactivitate se scurge din reactoare. Prioritatea rămâne injectarea apei pentru a răci reactoarele. Kan le-a spus parlamentarilor de la Tokyo că situaţia de la centrala afectată de cutremur continuă să fie “imprevizibilă”. (BBC News)

Facebook a şters o pagină a Intifadei palestiniene, cu 350.000 de membri. Un apel la organizarea unei noi revolte palestiniene contra Israelului şi-a făcut loc pe paginile reţelei de socializare, dar a fost ştears de admnistratori pe motiv că incită la violenţă. Pagina se numea A Treia Intifadă Palestiniană, după cele două revoluţii contra ocupaţiei israeliene. Israelul şi-a exprimat îngrijorarea în această privinţă, având în vedere că Facebook a fost instrumentul de răspândire a apelurilor la revolte, în lumea arabă. A Treia Intifadă chema palestinienii la o revoltă în timpul rugăciunilor musulmane de vineri, 15 mai. “Ziua Judecăţii va veni doar după ce musulmanii vor ucide toţi evreii”, scria pe pagina menţionată. (BBC News)


Preşedintele sirian demite guvernul, pentru a domoli protestele. Bashar al-Assad a făcut deocamdată doar cea mai mică dintre concesiile posibile, după cea a acceptat, ieri, demisia cabinetului său.  Decizia aşteptată a preşedintelui de a concedia guvernul a fost văzută ca o încercare de a devia furia mulţimii de la regimul său către o părticică a acestuia, guvernul. La fel au procedat şi alţi lideri autocraţi din lumea arabă, încercând să potolească spiritele în revoluţiile din Orientul Mijlociu. Preşedintele a promis, prin intermediul unui purtător de cuvânt, săptămâna trecută, că va face reforme, dar până acum nu a pus nimic în practică. După ce a demis guvernul, al-Assad l-a numit, din nou, premier, de data aceasta interimar, pe fostul prim-ministru, Naji Otri. Assad nu a reuşit, de două ori în cursul zilei de marţi, să apară la televiziune, aşa cum fusese programat, pentru a-şi anunţa proprunerile de reformă. Acest lucru a dus la speculaţii legate de lupta pentru putere din interiorul familiei sale. (Telegraph)

China cere ONU să nu se amestece în treburile sale interne. Oficialii de la Beijing au cerut, ieri, Naţiunilor Unite să nu se amestece în afacerile sale interne, în contextul criticilor privind arestarea unui număr extrem de mare de dizidenţi, cel mai mare din ultimii ani, din cauza temerilor legate de extinderea revoltelor din lumea arabă contra regimurilor totalitare. Australia a cerut autorităţilor chineze să dea informaţii legate de un bloger politic care a dispărut din weekend, ultimul posibil deţinut dintr-o serie de oameni arestaţi pentru opiniile lor politice. Arestările au început odată cu revoltele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, când voci anonime au făcut apel pe internet la poporul chinez, să facă o „revoluţie de iasomie”, pentru o schimbare democratică. Atenţia acordată drepturilor omului din China a crescut după ce dizidentul Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru Pace în 2011. Liu este închis pentru 11 ani, pentru subminarea puterii de stat, iar soţia sa este arestată la domiciliu, în Beijing. (Independent)

Activist al opoziţiei din Belarus, condamnat la 3 ½ ani de închisoare. Nikita Likhovid (20 de ani) a fost condamnat de justiţia din Belarus la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că ar fi încercat să “fraudeze” alegerile prezidenţiale. Acuzaţiile sunt legate de demonstraţiile organizate anul trecut, în 19 decembrie, după ce a câştigat din nou alegerile prezidenţiale Alexander Lukaşenko. Autorităţile spun că tânărul se afla printre demonstranţii care au spart ferestrele clădirii guvernului. Avocatul său, Darya Lipkina, spune însă că niciunul dintre cei 23 de poliţişti aduşi ca martori în proces nu l-a identificat ca fiind unul dintre vandali. Poliţia a arestat atunci 700 de oameni, inclusiv şapte candidaţi ai opoziţiei. (Washington Post)

 


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: