marți

23 aprilie, 2024

24 iulie, 2020

Marea Britanie și Statele Unite acuză Rusia că a testat în spațiu o armă asemănătoare unui proiectil ce ar putea viza sateliții aflați pe orbită. S-ar fi întâmplat săptămâna trecută, pe 15 iulie.

Comandamentul Spațial american afirmă că are dovezi că a fost un test al unei arme anti-satelit și își exprimă îngrijorarea faţă de o ameninţare „reală, serioasă şi în creştere”. Și Direcția Spațială britanică s-a declarat preocupată de manevra Rusiei, întrucât proiectilul lansat avea caracteristicile unei arme.

Oficialii occidentali atrag atenția că astfel de acțiuni amenință utilizarea pașnică a spațiului. Totodată, riscă să producă resturi spațiale care pot fi un pericol pentru sateliții și sistemele spațiale de care depinde întreaga lume.


Ministerul Apărării de la Moscova susține însă că este vorba doar despre testarea unei noi tehnologii de verificare a echipamentelor spațiale ruse.

Rusia, Marea Britanie și Statele Unite sunt printre cele peste 100 de națiuni semnatare ale unui tratat care prevede că spațiul cosmic trebuie explorat numai în scopuri pașnice, iar armele nu au ce căuta pe orbita terestră.

„Acest lucru este inacceptabil”, a scris pe Twitter negociatorul american pentru dezarmare Marshall Billingslea, care a adăugat că este vorba de o „problemă serioasă” care va fi discutată săptămâna viitoare la Viena în timpul negocierilor referitoare la înlocuirea tratatului bilateral New Start privind limitarea numărului de focoase nucleare.

Sistemul folosit pentru testarea care a avut loc săptămâna trecută este acelaşi despre care comandamentul spaţial american şi-a exprimat îngrijorarea la începutul acestui an, când Rusia a efectuat manevre în apropierea unui satelit al guvernului american, a declarat Jay Raymond, generalul care conduce forţele spaţiale americane.


„Este vorba de o nouă dovadă a eforturilor constante ale Rusiei de a dezvolta şi a testa sisteme din spaţiu, în concordanţă cu doctrina militară a Kremlinului de a folosi arme care să ţină instalaţiile SUA şi ale aliaţii lor sub ameninţare”, a mai spus generalul, potrivit Agerpres.

„Acest eveniment scoate în evidenţă pledoaria ipocrită a Rusiei privind controlul armelor în spaţiu”, a spus și Christopher Ford, un înalt oficial din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu controlul armelor.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: