sâmbătă

27 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2021

Letonia are nevoie de o prezență militară permanentă a SUA pentru a descuraja Rusia și dorește să-și consolideze apărarea cu sisteme de rachete Patriot americane, a anunțat luni ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks (foto).

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în capitala Letoniei, Riga, pentru întâlnirea de marți cu cei 29 de omologi din statele membre NATO. Alianța nord-atlantică este îngrijorată de consolidarea armatei ruse la granițele Ucrainei.

„Avem nevoie de asistență internațională suplimentară”, a declarat pentru Reuters ministrul Artis Pabriks, care a precizat: „Ne-am dori să avem o prezență permanentă a Statelor Unite în țara noastră, iar apărarea maritimă și aeriană înseamnă, practic, să recurgem la sisteme precum Patriot”.


În această perioadă, trupele NATO desfășoară pregătiri de luptă într-o pădure letonă, într-un exercițiu la care participă 1.500 de soldați care au ca obiectiv oprirea unui atac asupra capitalei Riga. „Descurajarea este esențială”, a spus locotenent-colonelul canadian John Benson, comandantul grupului de luptă NATO din Letonia. Grupul de luptă a fost vizitat luni de către șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Ca efect al anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și al sprijinului oferit de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei, NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion pentru a apăra Polonia și statele baltice începând cu iulie 2017.

Moscova spune că nu are intenția de a invada Țările Baltice sau Polonia și acuză NATO că destabilizează Europa prin mutarea trupelor aproape de granițele Rusiei. În mai, Rusia a adunat 100.000 de militari la granița sa cu Ucraina, cel mai mare număr de la anexarea Crimeei în 2014, spun oficialii occidentali. NATO spune că în această lună a existat o altă acumulare militară mare la granița cu Ucraina.

Statele baltice – Letonia, Lituania și Estonia – sunt văzute ca fiind cel mai vulnerabil flanc al NATO. Trupele americane sunt staționate în Germania, dar s-ar putea să nu ajungă suficient de repede în Țările Baltice în cazul unui atac, spun experții militari.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: