duminică

14 iulie, 2024

20 iulie, 2015

cuba
Pregătiri la sediul Ambasadei Cuba din Washington. Foto: Guardian

Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba sunt oficial restabilite începând de luni, după ce ministrul cubanez de Externe Bruno Rodrigez va ridica într-un gest simbolic drapelului statului său la sediul noii ambasade din Washington.

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Bruno Rodrigez, care se află pentru prima dată în cariera sa în capitala Statelor Unite, va conduce ceremonia organizată la sediul care nu a mai funcţionat ca ambasadă în ultimii 50 de ani.

După ceremonia din curtea ambasdei, ministrul cubanez va participa, la Departamentul de Stat, la convorbiri cu secretarul american John Kerry, convorbiri pe care ambele părţi le consideră „substanţiale”. Ambii diplomaţi urmează să susţină ulterior o conferinţă comună de presă.


Ultima oară când SUA au primit la acest nivel, la Washington, un ministru cubanez de Externe a fost în 1958, când Secretar de Stat al preşedintelui Dwight Eisenhow era John Foster Dulles.

Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba au fost rupte de preşedintele Eisenhower în 1961, în urma deteriorării relaţiilor bilaterale generate de lovitura de stat organizată de Fidel Castro.

Era, scrie The Guardian, acelaşi an în care se năştea Barack Obama, cel care a stat în spatele efortului de reînodare a acestei relaţii diplomatice, care va duce şi la redeschidrea ambasadei americane de la Havana.

Redeschiderea ambasadei americane din capitala Cubei este încă un reper pentru preşedintele Obama, care în cel de-al doilea său mandat prezidenţial a acţionat pentru recalibrarea politicii externe a SUA, atrăgându-şi critici din partea conservatorilor.


În comparaţie cu predecesorul său, George W Bush, Barack Obama a fost mai reticent în utilizarea forţei militare, a fost neaşteptat de critic la adresa unuia dintre aliaţii tradiţionali ai SUA- Israel- şi a girat o schimbare de atitudine economică în politicile economice faţă de Asia.

Casa Albă a mai anunţat, săptămâna trecută, termenii acordului nuclear cu Iranul, un alt dosar al administraţiei americane rămas mult timp în suspensie.

În seara zilei de luni, sediul diplomatic al Cubei din Washington, botezat cu numele scriitorului Ernest Hemingway, va fi gazda unei ceremonii restrânse. Surse din Departamentul de Stat au declarat pentru The Guardian, sub protecţia anonimatului, că ministerul american de Externe nu va acorda o importanţă semnificativă evenimentului, urmând să trimită la ceremonie o delegaţie restrânsă, niciunul dintre membrii acesteia nefiind mandatat să ţină un discurs oficial.

Reînodarea relaţiilor diplomatice bilaterale se va produce fără gesturi ample: drapelul Cubei va fi adăugat galeriei din holul Departamentului de Stat în noaptea de luni spre marţi, iar secţia economică a SUA din Havana va funcţiona ca ambasadă tot începând de luni, însă va avea acest statut oficial spre sfârşitul verii, când este planificată o vizită a lui John Kerry, care va oficializa o ceremonie de arborare a drapelul SUA pe clădire. John Kerry va fi primul Secretar de stat care vizitează Cuba după 70 de ani.

Exsplicând decozia de a redeschide practic ambasada la Havana fără o ceremonie, sursele citate de The Guardian au afirmat că nu există o cerinţă legală pentru aceasta. „Este un gest important, are o semnificaţie istorică, dar ambasada va funcţiona legal începând de luni şi fără aceată ceremonie”, afirmă sursele citate.

Normalizarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba pune capăt deceniilor de conflict, dar nu va înlătura brusc barierele dintre cele două state.

Regimul călătoriilor va face în continuare obiectul restricţiilor şi majoritatea sancţiunilor economice impuse Cubei vor fi ridicate doar după aprobarea Congresului american.

Un previzibil susţinut lobby al companiilor americane va duce la ridicarea sancţiunilor economice, dar aceasta nu se va produce prea curând în condiţiile în care majoritatea republicană din Congres are reticenţe în a normaliza relaţiile cu un stat asupra căruia planează în continuare suspiciunea de încălcare a drepturilor omului.

În condiţiile în care nominalizarea unui ambasador al SUA la Havana se anunţă un proces dificil, reprezentarea americană la Havana va fi asigurată de şeful misiunii economice, Jeffrey DeLaurentis, care va fi ridcat la grad de însărcinat cu afaceri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: