sâmbătă

27 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2020

Prima fază a acordului comercial dintre SUA și China a fost primită cu entuziasm de piețele financiare, principalii indici bursieri înregistrând creșteri, dar și cu reticență.

Analiștii avertizează însă că detensionarea situației dintre SUA și China ar putea reorienta protecționismul Casei Albe către partenerii europeni, în vreme ce alți specialiști pun la îndoială capacitatea Chinei de a absorbi importuri suplimentare de 200 de miliarde de dolari din SUA.

Președintele francez Emmanuel Macron speră că noul acord între SUA și China nu va duce la tensionarea relațiilor dintre SUA și Europa.


”Sper să fie vorba despre o dinamică pozitivă. Nu mi-aș dori ca această apropiere chinezo-americană să fie o scuză pentru redeschiderea unui noi capitol al tensiunilor SUA-Europa”, a declarat Macron.

China s-a angajat, miercuri, în cadrul primei faze a acordului comercial semnat la Casa Albă, să majoreze importurile de produse americane cu circa 200 de miliarde de dolari în următorii doi ani, în schimbul încetării impunerii de noi sancțiuni de către administrația Trump. Printre acestea se numără achiziții adiționale de energie în valoare de 54 de miliarde de dolari, produse industriale suplimentare în valoare de 78 de miliarde de dolari, produse agricole de 32 de miliarde de dolari și 38 de miliarde de dolari în servicii suplimentare.

Președintele american le-a spus jurnaliștilor că nu intenționează să retragă actualele tarife impuse Chinei decât după finalizarea celei de-a doua părți a acordului. ”Le voi păstra pentru că altfel nu avem cu ce cărți să negociem”, a declarat Donald Trump, citat de Reuters, adăugând că acestea vor fi retrase ”de îndată ce terminăm a doua fază”.

China, constrânsă la importuri din SUA, ar putea ignora contractele europene

Economiștii privesc cu îngrijorare angajamentele pe care și le-a asumat China, avertizând că statul ar putea fi nevoit să renunțe la importuri din alte țări pentru a îndeplini cerințele primei faze a acordului cu SUA, potrivit presei internaționale.


În situația în care China va alege să importe din SUA, în defavoarea altor state, prețurile acestora vor înregistra o scădere, notează analiștii ING. În consecință, acestea vor deveni mai atractive decât SUA pentru alți importatori.

”Prin urmare, exporturile mai mari cu China vor fi probabil, în parte, compensate prin scăderi ale exporturilor SUA către alte state”, punctează ei. Ajustarea se va produce gradual, așa încât creșterea cererii din China va avea, în primă fază, un efect pozitiv asupra creșterii economice din SUA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: