miercuri

24 aprilie, 2024

30 aprilie, 2020

Medicamentul antiviral Remdesivir, aflat în ultima fază a studiului clinic, va deveni tratament standard pentru Covid-19 în SUA,  a anunțat dr. Anthony Fauci, care conduce din 1984 National Institute of Allergy and Infectious Diseases din Statele Unite.

Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic au arătat miercuri că Remdesivir, un medicament împotriva Ebolei, produs de compania americană Gilead, ajută anumiţi pacienţi să se refacă mai rapid după boala provocată de noul coronavirus.

Bolnavii cu Covid-19 trataţi cu Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31%, comparativ cu cei care au primit placebo și a redus perioada medie de recuperare, de la 35 la 11 zile.


Rata medie a deceselor în rândul pacienților în stare critică a fost de 8% în cazul celor tratați cu Remdesivir, față de 11% la cei cărora li s-a administrat tratament placebo, potrivit The Guardian, rezultate considerate de Anthony Fauci ca fiind ”extrem de importante”.

Nu este un remediu total pentru noul coronavirus, iar rezultate trebuie confirmate de mai multe date, prin studiile clinice ce se desfășoară în mai multe state, inclusiv în România, însă experții cred cătratamentul ajută pacienții aflați în stare acută.

Mdicamentul este mai eficace dacă este administrat la începutul infecţiei.

Acţiunile Gilead au crescut cu peste 7% în urma informaţiilor.


”Datele arată că Remdesivir are un efect pozitiv semnificativ în diminuarea perioadei de recuperare. Acest lucru este foarte important”, a declarat Fauci reporterilorprezenți la Casa Albă, comparând anunţul cu un moment din 1986, ”când căutam medicamentele pentru HIV şi nu aveam nimic”.

În pofida emoţiei provocate de aceste informaţii, dr. Lawrence K. Altman, membru al The Wilson Center din Washington DC, a spus că este nevoie de mai multe date. Medicamentul se află și pe lista OMS a tratamentelor aflate în studii clinice.

Profesorul Mahesh Parmar, director al unității de teste clinice MRC la UCL (University College London), care a supravegheat studiul în Europa, a declarat pentru The Guardian că rezultatele sunt promițătoare și indică în mod clar o reducere a timpului de recuperare.

Există și o controversă legată de Remdesivir, întrucât un studiu anterior, la pacienții cu simptome medii din China, nu a arătat nici un efect. OMS a sistat derularea studiului, întrucât nu s-a mai putut asigura continuitatea pe un număr de bolnavi insuficient, pe măsură ce epidemia a fost eliminată.

Tot miercuri, când SUA a anunțat rezultatele preliminarii ale studiilor clinice, Lancet, cea mai prestigioasă publicație în domeniu a prezentat studiul din China

Studii clinice și în România

Medicamentul este administrat, începând de marți, și bolnavilor cu forme severe și critice ale Covid-19 tratați la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, din Timișoara.

De asemenea, studii clinice vor fi demarate și în București și la Iași.

Efectele adverse ale acestui medicament nu arată efecte adverse îngrijorătoare, motiv pentru care și principalele centre din România au acceptat să desfășoare studii pe pacienți.

Remdesivir există ca medicație în protocolul național stabilit, însă nu au existat suficiente doze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: