luni

22 aprilie, 2024

7 ianuarie, 2014

Senatorul republican de Alaska Lisa Murkowski, membru al Comisiei pentru energie și resurse naturale, prezintă marți un raport cu argumente pro- și contra- eliminării interdicției de a exporta țiței, interdicție ce datează de aproape patru decenii, anunță The Hill.

Cu noile recorduri de producție atinse în anul 2013, SUA se pregătesc pentru o dezbatere publică aprinsă ce se va purta anul acesta pe teme eliminării embargoului instituit pentru exporturile de țiței.

Embargoul datează din 1975 și a fost instituit după ce OPEC a interzis vânzările către SUA, în 1973 – 1974. Departamentul de Comerț eliberează în fiecare an licențe ce permit, totuși, exportarea unor cantități, în cea mai mare parte pentru Canada.


Lucrurile s-a schimbat însă, și grație revoluției exploatării prin fracturare, cu ajutorul petrolului de șist se va acoperi curând din producție internă necesarul ce venea altădată din importuri.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), SUA vor devansa Rusia și Arabia Saudită, devenind în 2015 cel mai mare producător de petrol din lume.

Analiștii americani spun că eliminarea interdicției va fi una dintre cele mai puternice dezbateri publice ce vor avea loc în SUA anul acesta. Firmele de lobby au început 2014 în forță, anunțând deja mai multe evenimente.

În dispută sunt angrenate mai multe părți, fiecare cu temerile și interesele sale: populația se opune deciziei deoarece se așteaptă la creșteri de prețuri la pompă, rafinăriile sunt și ele împotriva eliminării de teamă că vor pierde venituri importante, iar companiile care au doar extracție sunt principalele interesate de încetarea embargoului.


Susținătorii deciziei spun că rafinăriile locale nu vor mai avea curând, în câțiva ani, capacitatea de a prelucra tot ce se extrage, lucru contestat însă de mai mulți experți.

Altt argument, care ar trebui să-i convingă pe americani, este că exportarea țițeiului va ajuta la menținerea unui preț global scăzut și, în cele din urmă, va fi în beneficiul consumatorilor.

Exporturile de produse prelucrate, care nu sunt supuse niciunei interdicții, au urcat în ultimii ani.

Sursa: National Journal (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: