vineri

19 iulie, 2024

17 aprilie, 2023

Un grup bipartizan din Congresul SUA elaborează sancțiuni care ar viza personalități politice maghiare apropiate de guvernul Orbán, anunță The Guardian.

Proiectul de lege ar numi foști oficiali și susținători guvernamentali, în mare parte afiliați partidului Fidesz al premierului Viktor Orbán.

Legislația a fost în pregătire încă de anul trecut și este de așteptat să fie prezentată luna viitoare în fața Congresului, unde este probabil să obțină un sprijin larg, potrivit oficialilor familiarizați cu procesul de elaborare.

Viktor Orban, fost aliat al lui Donald Trump


Proiectul de lege privind sancțiunile este întocmit într-o perioadă de înrăutățire constantă a relațiilor dintre Washington și Budapesta.

Viktor Orbán a fost un aliat politic apropiat al lui Donald Trump, iar Fidesz menține legături puternice cu conservatorii din SUA. Săptămâna trecută, din documentele scurse de la Pentagonu, a reieșit că premierul maghiar a descris SUA drept unul dintre cei mai importanți trei adversari ai partidului său.

Ungaria a părăsit IIB împinsă de Statele Unite

Ungaria a anunțat joi că intenționează să părăsească Banca Internațională de Investiții (IIB), controlată de Rusia, la o zi după ce SUA au impus sancțiuni instituției cu sediul la Budapesta, pe care o consideră „calul troian” al Moscovei în interiorul Europei.

Trezoreria americană a anunțat, de asemenea, măsuri punitive împotriva fostului președinte al consiliului de administrație al IIB, Nikolay Kosov, și a doi oficiali de conducere, Georgy Potapov și Imre Laszlóczki.


Anunțând decizia de a-și retrage reprezentanții din bancă, Ungaria și-a exprimat frustrarea față de presiunea SUA.

„Acceptăm și înțelegem că reprezentăm poziții diferite, dar nu înțelegem de ce este necesar să facem presiuni asupra altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de externe, Péter Szijjártó, într-o conferință de presă. „Ungaria este un stat, de aceea ar trebui tratată ca unul, nu ca o colonie”.

Ambasadorul SUA la Budapesta transmite public îngrijorarea că Ungaria s-a apropiat prea mult de Rusia

Cu o zi mai devreme, ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a declarat că, spre deosebire de alți aliați NATO, guvernul ungar a ignorat avertismentele SUA cu privire la activitățile băncii. „Ungaria a respins preocupările guvernului Statelor Unite cu privire la riscurile pe care prezența băncii continuă le prezintă pentru alianță”, a spus Pressman.

„Avem îngrijorări cu privire la dorința continuă a liderilor maghiari de a extinde și aprofunda legăturile cu Federația Rusă”.

În martie, ambasadorul Pressman a mers la Washington pentru consultări cu secretarul de stat, Antony Blinken, și cu înalți oficiali ai Casei Albe. Ambasada SUA a spus că s-au discutat „evoluțiile recente” în relația cu Ungaria, „inclusiv retorica anti-americană unică din partea unor înalți oficiali maghiari și retorica anti-americană generalizată în mass-media controlată de guvernul Ungariei”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: