marți

19 martie, 2024

28 iunie, 2020

Pe lista celor 15 țări ai căror cetățeni vor putea intra pe teritoriul UE de la 1 iulie nu apar SUA (unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de Covid-19) , dar figurează China, sub rezerva reciprocităţii, informează Agerpres. 

Lista a fost întocmită vineri seara în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor din statele membre UE şi spaţiul Schengen și urmează să fie revizuită la fiecare două săptămâni.

Propunerea  stabileşte mai multe criterii epidemiologice pentru ca o ţară să fie inclusă pe listă, printre care:

  • o rată de noi cazuri de COVID-19 apropiată sau care să nu depăşească 16 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile
  • o tendinţă de stabilizare sau scădere a cazurilor de infectare
  • aplicarea de măsuri de combatere a pandemiei, precum efectuarea de teste.

Nu toate statele au avut intervenţii, iar capitalele statelor membre au termen până sâmbătă la ora 18:00 GMT să transmită punctul lor de vedere după care preşedinţia croată a UE va decide cum se va proceda, potrivit mai multor surse europene.

Lista propusă conţine 14 ţări – Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay – la care se adaugă China, sub rezerva reciprocităţii, potrivit unei surse diplomatice.

Călătorii din Andorra, Monaco, Vatican şi San Marino ar urma să fie de asemenea admişi.

Lista nu include SUA, cea mai afectată ţară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese şi de infectări, dar nici Brazilia sau Rusia.


Controlul la frontieră este o competenţă naţională a statelor, iar UE se străduieşte să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulaţie se reia în spaţiul Schengen odată cu ridicarea restricţiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Călătoriile neesenţiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: