Guvernul estimează că noile preţuri negociate pentru medicamente vor duce la economii nete de aproximativ șase miliarde de dolari pentru programul Medicare numai în 2026, când vor intra oficial în vigoare.
Administraţia Biden a publicat joi preţurile pentru primele 10 medicamente eliberate pe bază de reţetă care au făcut obiectul unor negocieri importante între producătorii de medicamente şi Medicare, o piatră de hotar într-un proces controversat care îşi propune să facă medicamentele costisitoare mai accesibile pentru americanii în vârstă, relatează CNBC, televizune citată de News.ro.
Medicare este programul de asigurări de sănătate din SUA pentru persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus, precum și pentru persoanele aflate în incapacitate de muncă din cauza unor dizabilități.
Calculele prezentate se bazează pe economiile estimate pe care preţurile le-ar fi produs dacă ar fi fost în vigoare în 2023, au declarat oficiali înalţi ai administraţiei.
Administraţia Biden se aşteaptă, de asemenea, că noile preţuri vor economisi abonaţilor la Medicare 1,5 miliarde de dolari numai în 2026.
”Aceste preţuri negociate nu sunt doar despre costuri. Ele au rolul de a te asigura că tatăl tău, bunicul tău sau tu poţi trăi mai mult, mai sănătos”, a declarat Chiquita Brooks-LaSure, administrator al Centrelor pentru servicii Medicare şi Medicaid, reporterilor.
Anunţul are loc cu o zi înainte de a doua aniversare a promulgării Legii de reducere a inflaţiei a preşedintelui Joe Biden, care a oferit Medicare puterea de a împărţi direct preţurile medicamentelor cu producătorii, pentru prima dată în istoria de aproape 60 de ani a programului federal.
Producătorii de medicamente critică negocierile – prețurile nu pot fi stabilite de guvern
Producătorii de medicamente au spus că încă se opun cu fermitate la ceea ce mulţi dintre ei au numit ”stabilirea preţurilor de către guvern” prin Legea de reducere a inflaţiei.
”Dispoziţia de stabilire a preţurilor din Legea de reducere a inflaţiei nu aduce niciun beneficiu pacienţilor şi va dăuna doar inovaţiei ştiinţifice care face posibilă dezvoltarea unor tratamente care să schimbe viaţa”, a declarat un purtător de cuvânt al AbbVie într-o declaraţie joi.
Însă purtătorul de cuvânt a spus că preţul care a fost stabilit pentru medicamentul Imbruvica se încadrează în intervalul la care se aştepta compania.
Un purtător de cuvânt al J&J a susţinut, în mod similar că, pacienţii din SUA vor vedea costuri mai mari, acces restricţionat şi mai puţine medicamente ca urmare a negocierilor.
Bristol Myers Squibb este singura companie de până acum care a publicat informaţii specifice cu privire la impactul financiar aşteptat al noilor preţuri negociate.
Într-un comunicat de pe site-ul său, compania a spus că se aşteaptă ca veniturile din vânzarea anticoagulantului Eliquis în 2026 să fie între 8,5 şi 10,5 miliarde de dolari în SUA şi între 10,5 şi 12,5 miliarde de dolari la nivel mondial.
Bristol Myers anticipează că vânzările de Eliquis în 2027 vor fi cuprinse între 8 şi 10 miliarde dolari în SUA şi între 8,5 şi 11 miliarde dolari în întreaga lume.
În 2023, Eliquis a înregistrat venituri de 8,59 miliarde dolari în SUA şi 12,21 miliarde dolari în vânzări la nivel mondial, potrivit unui comunicat al companiei. Compania a menţionat că Eliquis este programat să piardă exclusivitatea brevetului şi să se confrunte cu concurenţa din partea medicamentelor generice mai ieftine din SUA începând cu 1 aprilie 2028. De asemenea, anticoagulantul se confruntă cu expirarea brevetelor pe anumite pieţe din UE în 2026.
Un purtător de cuvânt al Novo Nordisk a spus că, în timp ce procesul său împotriva negocierilor privind preţurile progresează, compania se va asigura că noul preţ negociat este disponibil pentru beneficiarii Medicare în 2026.
Purtătorul de cuvânt a menţionat, de asemenea, că respingerea noilor preţuri ar fi dus la penalităţi severe pentru producătorul de medicamente danez.
Nemulțumiții au două alte variante: accize foarte mari sau să părăsească piața SUA
Dacă un producător de medicamente refuză să negocieze cu Medicare, trebuie fie să plătească o taxă de accize de până la 95% din vânzările medicamentelor sale în SUA, fie să retragă toate produsele sale de pe pieţele Medicare şi Medicaid.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declara în mod similar că ”a pleca nu este o opţiune”.
Compania a acceptat preţul negociat pentru că consideră ”că toţi cei care au nevoie de medicamentele noastre ar trebui să aibă acces la ele”.
În 2022, 9 milioane de vârstnici au cheltuit 3,4 miliarde de dolari din buzunar pe cele 10 medicamente, iar unii au plătit mai mult de 6.000 de dolari pe an doar pentru unul dintre medicamentele de pe listă, potrivit administraţiei Biden.
Medicamentele sunt pe piaţă de cel puţin şapte ani fără concurenţi generici, sau de 11 ani, în cazul produselor biologice precum vaccinurile.
Medicare asigură aproximativ 66 de milioane de oameni din SUA şi 50,5 milioane de pacienţi sunt înscrişi în planurile D (medicamente pe rețetă compensate), conform datelor din 2023 de la organizaţia de cercetare a politicilor de sănătate KFF.
Urmează finalizarea negocierilor pentru alte 15 medicamente
Noile preţuri vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Până în februarie 2025, preşedinţia SUA va anunţa, de asemenea, încă 15 medicamente care vor face obiectul următoarei runde de discuţii privind preţurile, preţurile convenite intrând în vigoare în 2027.
Producătorii de medicamente vor avea până la sfârşitul acelei luni să decidă dacă participă la program.
După a doua rundă, CMS poate negocia preţurile pentru alte 15 medicamente care vor intra în vigoare în 2028. Numărul creşte la 20 de medicamente negociate pe an, începând din 2029.
****