joi

28 martie, 2024

5 februarie, 2023

UE dorește să ofere consumatorilor europeni acces la mai multe medicamente, mai rapid și pentru mai puțini bani – și se pregătește de luptă cu industria farmaceutică în acest proces.

Proiectul de revizuire a legislației farmaceutice a UE – a cărui copie a fost obținută de Politico – arată determinarea Comisia Europeană de a reduce avantajele de care se bucură în prezent producătorii de medicamente inovative, în încercarea de a reduce prețurile pentru consumatori.

Inițiativa apare pe fondul unui deficit de medicamente constatat în aproape toate statele UE.

(Citește și: ”Deficit de medicamente în toată Europa – cauzele și soluțiile statelor”)

Între propuneri: medicamente generice lansate mai rapid


Proiectul propune reducerea timpului pe care îl au la dispoziție companiile farmaceutice pentru a vinde medicamentele fără concurență. În acest moment, companiile care dezvoltă medicamente inovative au la dispoziție 10 ani pentru a vinde produsul fără concurență, după care alte companii pot lansa așa numitele medicamente generice, moment în care se reduc rapid prețurile, dar și profiturile celor care au lansat primii un produs.

Comisia Europeană vrea să reducă această perioadă cu doi ani. Aceasta înseamnă că medicamentele mai ieftine ar putea intra pe piață mai devreme, ajutând la mai mulți oameni.

Stimulent pentru lansarea unui medicament concomitent pe toate piețele UE

Există, totuși, o ”portiță”: proiectul prevede că firmele care lansează medicamentele inovative pe toate piețele UE primesc o parte (dar nu tot) din acel timp înapoi. Asta pentru că UE dorește, de asemenea, să niveleze inegalitățile în accesul la medicamente care afectează blocul.

În prezent, pacienții din Germania primesc medicamente noi cu doi ani mai devreme, în medie, decât pacienții din Polonia sau România.


Acest lucru se datorează, în parte faptului, că țările din Europa de Vest au experiența și birocrația necesare pentru a rezolva rapid sarcina complicată de compensare a medicamentelor noi. Un alt motiv este că Big Pharma știu că vor obține prețuri mai bune în țările bogate, iar prețurile stabilite acolo sunt folosite pentru a negocia cu restul Europei.

Însă pentru executivul UE – care vizează construirea unei „Uniuni în domeniul sănătății” – disparitatea nu e bună.

Grupurile de consumatori și organizații salută propunerile Comisiei

Ancel la Santos Quintano, ofițer superior pentru politici de sănătate la Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), a declarat că propunerea este „pozitivă” și că va permite pacienților acces mai rapid la tratamente inovatoare.

Și Rosa Castro, manager de politici al ONG-ului European Public Health Alliance, afirmă: „De decenii, companiile farmaceutice s-au bucurat de multe stimulente UE, foarte generoase. Este important ca aceste stimulente să fie acum reglate fin.”

Big Pharma vede totul diferit

Nathalie Moll, directorul general la Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), grupul de lobby care reprezintă industria în Europa, a criticat propunerea Comisiei. Ea subliniază decalajul tot mai mare în investițiile în cercetarea farmaceutică dintre SUA și Europa, care a crescut la 25 de miliarde de euro față de 2 miliarde de euro în urmă cu 25 de ani.

„Fie că este vorba de naivitate, optimism orb sau o decizie mai conștientă ca Europa să se bazeze pe inovația din SUA și Asia, nu este nicio îndoială: ceea ce am văzut ca proiect de lege propus ar fi extrem de dăunător pentru competitivitatea inovatoarelor industriei farmaceutice europene”, a declarat Nathalie Moll pentru Politico.

Big Pharma și aliații se pregătesc de ofensivă

Asta nu înseamnă că toată speranța este pierdută pentru Big Pharma. Cu aproape două luni înainte ca propunerea legislativă a UE să fie lansată oficial, reprezentanții industriei pot exercita presiuni pentru a influența proiectul.

Grupul Watchdog Corporate Europe Observatory estimează că la Bruxelles există peste 290 de lobby-uri farmaceutice, ceea ce îl face unul dintre cele mai influente sectoare din UE.

Apoi, Big Pharma are aliați puternici în capitale. Franța și Germania au industrii importante pe care doresc să le protejeze. Franța și Germania vor avea ultimul cuvânt asupra textului legislativ înainte ca acesta să devină lege.

Big Pharma amână inevitabilul

Dar există forțe structurale care indică faptul că pentru industria farmaceutică lucrurile se vor schimba mai devreme sau mai târziu.

Având în vedere îmbătrânirea populației Europei, costurile asistenței medicale sunt de așteptat să crească inexorabil pe măsură ce tendința se accentuează.

Cum prețurile medicamentelor sunt o parte importantă a acestor costuri, diminuarea acestora va fi un element cheie al oricărei soluții pe termen lung.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: