duminică

28 aprilie, 2024

17 martie, 2022

Președintele Joe Biden a semnat miercuri pachetul de asistență suplimentară de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Potrivit CNN, prin intermediul asistenței de securitate, SUA vor oferi Ucrainei:

  • 800 de sisteme antiaeriene Stinger
  • 100 de drone
  • peste 20 de milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic și cartușe pentru lansator de grenade
  • 100 de lansatoare de grenade
  • 2.000 de sisteme Javelins
  • 7.000 de arme anti-blindate

Noutatea: SUA vor furniza Ucrainei drone Switchblade, au declarat pentru CNN două surse familiare cu chestiunea.


Micile, portabile, așa-numitele drone kamikaze poartă focoase și detonează la impact. Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 6 mile distanță, conform companiei care produce dronele, AeroVironment.

Dronele Switchblade au fost adăugate pe lista solicitărilor Ucrainei de asistență militară și tehnologică după ce oficialii ucraineni s-au consultat cu partenerii americani în weekend.

Joe Biden: Vom continua să facem mai multe zilele viitoare

Nici de această dată SUA nu au acceptat să instituie o zonă de excludere a zborurilor deasupra Ucrainei, despre care Volodimir Zelenski a spus că este vitală pentru a susține lupta Ucrainei împotriva Rusiei

„Lumea este unită în sprijinul acordat Ucrainei și în determinarea noastră de a-l face pe Vladimir Putin să plătească un preț foarte mare. America conduce acest efort, împreună cu aliații și partenerii noștri, și vom continua să facem mai mult în zilele și săptămânile următoare”, a spus Joe Biden înainte de a semna memorandumul prezidențial la Casa Albă.


Noile detalii despre asistența militară acordată de SUA Ucrainei au apărut la câteva ore după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat membrilor Congresului SUA, reînnoindu-și apelurile pentru ajutor.

Slovacia, dispusă să preda Ucrainei sistemele sale de rachete S-300

Slovacia ar fi de acord în principiu să predea Ucrainei sistemele de rachete S-300 pe care le deține, dar numai dacă NATO va accepta să le ramburseze.CNN, citând surse oficiale, precizează că acest transfer nu a fost încă aprobat.

Sistemul de rachete S-300 este unul dintre sistemele de apărare aeriană de fabricație rusă, cu rază medie de acțiune, considerat printre cele mai puternice din lume.

Potrivit agenției Anadolu, Slovacia se numără printre cele patru țări NATO care dețin acest sistem de apărare, alături de Grecia, Bulgaria și Turcia. Turcia a achiziționat din Rusia varianta mai nouă, S-400, spre nemulțumirea aliaților. Achiziția s-a produs într-un moment în care relațiile Turciei cu SUA și cu NATO erau deteriorate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: