sâmbătă

27 aprilie, 2024

6 mai, 2021

Secretarul american de stat Antony Blinken reafirmă sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii proruşi din estul țării şi într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia.

„Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui (Joe) Biden (…) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale”, a declarat Antony Blinken joi, în vizita de la Kiev, citat de Associated Press.

Secretarul de stat Blinken s-a întâlnit joi în jurul prânzului cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Întâlnirea are loc într-un moment în care tensiunile cu Rusia, aflate într-un punct maxim în aprilie, încep să scadă în intensitate.


“Ucraina se confruntă cu două provocări: agresiune din exterior, care vine dinspre Rusia, și o agresiune din interior, care este portată de corupție, oligarhi și cei care își pun propriile interese înaintea intereselor poporului ucrainean”, a afirmat după întâlnirea cu președintele Zelenski.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta „să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei”, dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.

La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că „apreciază cu adevărat” ajutorul primit începând din 2014, de la revoluţia care l-a alungat de la putere pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea războiului din estul Ucrainei cu separatiştii proruşi.

Timp de câteva săptămâni, Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, oficial pentru „exerciţii militare”, care i-au făcut pe ucraineni şi occidentali să se teamă de o posibilă invazie.


Această desfăşurare militară masivă a fost însoţită de o intensificare a violenţelor în conflictul cu rebelii din estul Ucrainei.

După numeroase replici verbale şi schimburi de ameninţări, Moscova a anunţat în cele din urmă, la 23 aprilie, retragerea trupelor de la frontieră, însă Ucraina, SUA şi NATO – la care Kievul aspiră să adere – au declarat că rămân „vigilente”.

Vizita lui Blinken intervine şi într-un context în care preşedintele Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni şi expulzări de diplomaţi, dar a lansat totodată ideea unui summit cu omologul său Vladimir Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: