miercuri

17 aprilie, 2024

21 aprilie, 2021

Derek Chauvin, fostul poliţist din Minneapolis acuzat că l-a ucis anul trecut pe George Floyd, a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Cei 12 juraţi l-au găsit vinovat de crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă în legătură cu moartea lui George Floyd, în mai 2020.

Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru crimă de gradul doi este de 40 de ani de închisoare, pentru celelalte fapte pedepsele fiind de până la 25, respectiv 10 ani.

Juriul a ajuns la o decizie, după trei săptămâni de audieri şi după mai puţin de o zi de deliberări. Chauvin a fost încătuşat şi preluat de Biroul Şerifului din Hennepin, urmând ca în termen de opt săptămâni să fie condamnat.


Familia lui Floyd a dat publicităţii un comunicat în care afirmă că decizia este importantă pentru întreaga ţară şi chiar pentru întreaga lume şi că Justiţia pentru America oamenilor de culoare este justiţie pentru întreaga Americă. ”Dar lucrurile nu se termină aici.Nu am uitat că şi ceilalţi trei poliţişti responsabili pentru moartea lui George Floyd trebuie să dea socoteală pentru faptele lor”, a transmis familia lui Floyd.

După pronunţarea verdictului, președintele SUA, Joe Biden a spus: „A fost o crimă în plină lumină a zilei şi a ridicat cortina pentru ca toată lumea să vadă. Rasismul sistemic este o presiune în sufletul naţiunii noastre. Verdictul e un pas înainte, poate fi un pas uriaş înainte pentru justiţia americană”.

Preşedintele a mai spus că verdictele „vinovat” sunt „mult prea rare” şi „insuficiente”, citează NBC News. Biden a remarcat şi faptul că au existat poliţişti care au depus mărturie în sprijinul acuzării, şi „nu au închis rândurile”. El a apreciat eforturile activiştilor care au protestat şi pe „tânăra curajoasă” care a înregistrat întregul incident din 25 mai 2020, când Chauvin a stat cu genunchiul pe pieptul lui Floyd mai bine de 9 minute, în timp ce acesta gemea că nu poate respira.

Vorbind înaintea lui Joe Biden, vicepreşedinta Kamala Harris a spus: „America are o lungă istorie de rasism sistemic. Americanii de culoare, în special bărbaţii, au fost trataţi ca mai puţin oameni. Datorită telefoanelor inteligente, mulţi americani au văzut acum nedreptatea rasială cu care americanii de culoare se confruntă de generaţii”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: