sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2011

De mocraţii şi republuicanii americani au ajuns duminică la un acord pe utlima sută de metri, pentru ridicarea plafonului de îbdatorare al SUA.

Acordul prevede două puncte principale: reducerea cheltuielilor şi ridicarea plafonului datoriei.

Potrivit Reuters, reducerea cheltuielilor se va face în două etape. Prima prevede scăderea cheltuielilor bugetare cu 1000 de miliarde de dolari în următorii zece ani. Cea de-a doua măsură de reducere, prevede scăderea cheltuielilor cu încă 1500 de miliarde pe aceeaşi perioadă, iar modul în care acest lucru se va face va fi decis de o comisie formată deopotrivă din republicani şi democraţi. Sunt aşteptate tăieri de la apărare şi servicii sociale, în paralel cu măsuri fiscale care să crească veniturile bugetare.


În ce priveşte ridicarea plafonului de îndatorare, acordul politic prevede o creştere de 2100 de miliarde de dolari, cifră de la care guvernul american speră să redobândească încrederea în potenţialul economiei americane şi în capacitatea SUA de a depăşi impasul.

Potrivit declaraţiei făcută de preşedintele Barak Obama, planul urmează să fie aprobat de cele Camera Reprezentanţilor şi de către Senat în următoarele zile, iar detaliile vor fi stabilite de către comisie înainte de sfârşitul anului.

Acordul, care evită în ultimul moment un default fără precedent al SUA – cu consecinţe pentru întreaga economie mondialaă –  nu înlătură însă riscul scăderii ratingului de ţară al SUA de către agenţiile de evaluare.

Consecinţe în primele ore de la anunţul acordului

Bursele au crescut brusc după anunţul făcut de preşedintele Obama: pe Wall Street şi la Tokyo indicii s-au apreciat semnificativ, iar preţul petrolului – atât pe pieţele asiatice cât şi al petrolului Brent – a crescut.


De asemena dolarul s-a apreciat în faţa yenului japonez şi a monedei euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: