vineri

26 aprilie, 2024

5 decembrie, 2018

Secretarul de Stat Mike Pompeo (foto) a anunțat marți că Administrația Trump va demara procesul de ieșire a SUA din Tratatul forțelor nucleare intermediare în termen de 60 de zile, cu excepția cazului în care Rusia se decide să respecte condițiilor tratatului.

”Este decizia Rusiei dacă va face schimbările necesare. Doar ei pot salva în acest moment Tratatul”, a spus Mike Pompeo.

Dacă Rusia nu se va conforma prevederilor din tratat în termenul anunțat de SUA, Administrația Trump va demara procesul formal, care durează 6 luni, de denunțare a tratatului. În toată această perioadă, SUA nu vor testa și nici nu vor amplasa pe noi poziții rachetele sale, a asigurat secretarul de stat.


Poziția anunțată de oficialul american se bucură de sprijinul aliaților NATO, care la rândul lor sunt de acord că Rusia încalcă Tratatul INF.

NATO a emis un comunicat în care afirmă că, în vreme ce SUA respectă prevederile tratatului intrat în vigoare în 1987, potrivit căruia sunt interzise atât dezvoltarea cât și amplasarea de rachete cu rază medie de acțiune, Rusia nesocotește de ani aceste restricții, prin dezvoltarea sistemelor SSC-8 și amplasarea acestora în teren, astfel încât să amenințe state occidentale.

Liderii NATO au cerut Moscovei să acționeze în așa fel încât acest tratat să rămână în vigoare.

Nu este foarte clar, scrie New York Times, cum va reacționa președintele Rusiei, Vladimir Putin, la acest ultimatum, însă în general acesta rezistă la orice fel de presiuni occidentale, chiar dacă acestea sunt acompaniate de sancțiuni.


Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a respins acuzațiile că Rusia ar încălca prevederile Tratatului INF.

Administrația Trump a averizat încă din luna octombrie că va denunța Tratatul INF, stârnind îngrijorare în rândul aliaților NATO, care se tem că o nouă ”competiție atomică” între Washington și Moscova pune în pericol Europa.

Administrația Trump are și un motiv suplimentar să iasă din acest tratat: China nu este semnatar al tratatului și a dezvoltat o serie de rachete de acest tip. Pactul silește SUA să nu amplaseze noi arme care să contrabalanseze acțiunile de militarizare a Mării Chinei de Sud întreprinse de Beijing.

Tratatul INF a apărut după lungi și aprinse dezbateri în cadrul NATO, purtate în anii 80, în legătură cu cea mai bună metodă de a anihila amenințarea provocată de amplasarea la frontierele Rusiei a rachetelor SS-20, capabile să lovească ținte din Europa Occidentașă. Soluția găsită de europeni a fost să amplaseze la rândul lor rachete americane Pershing II.

Reacția Occidentului a condus în final la acordul bilateral SUA- URSS de interzicere a rachetelor nucleare sau convenționale, dar și a amplasării de lansatoare pentru acest tip de rachete, care au rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de km.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: