marți

28 mai, 2024

11 aprilie, 2024

Compania aeriană Lufthansa a anunțat miercuri că a suspendat zborurile către Teheran din cauza situației din Orientul Mijlociu, care este în alertă pentru o posibile represalii iraniene după un atac aerian israelian asupra ambasadei Iranului în Siria.

Lufthansa a suspendat zborurile către și dinspre Teheran din 6 aprilie până, probabil, pe 11 aprilie.

Lufthansa și filiala sa Austrian Airlines, singurii doi transportatori occidentali care operează în Iran

„Monitorizăm constant situația din Orientul Mijlociu și suntem în strânsă legătură cu autoritățile. Siguranța oaspeților noștri și a membrilor echipajului este prioritatea principală a Lufthansa”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters.


Lufthansa și filiala sa Austrian Airlines sunt singurii doi transportatori occidentali care operează zboruri internaționale către Teheran, Iran fiind deservită în mare parte de companii aeriene turcești și din Orientul Mijlociu.

Austrian Airlines, care este deținută de Lufthansa și operează un serviciu direct Viena-Teheran de șase ori pe săptămână, era încă programată să își opereze zborul spre Teheran joi, potrivit site-ului său web și FlightRadar24.

Știre scăpată pe fluxul agenției de presă iraniene

Agenția de presă iraniană, transmite Euractiv, a publicat un raport care anunța că întreg spațiul aerian de deasupra Teheranului a fost închis pentru exerciții militare. Agenția a eliminat apoi raportul și a negat că ar fi emis astfel de știri.

Țările din regiune și Statele Unite sunt în alertă maximă și se pregătesc din 1 aprilie pentru un posibil atac al Iran, după ce avioanele de război israeliene au bombardat complexul ambasadei Iranului din Siria.

SUA cred că atacuri iraniene sunt iminente


Statele Unite și aliații săi cred că loviturile majore cu rachete sau drone ale Iranului – sau ale împuterniciților săi – împotriva țintelor militare și guvernamentale din Israel sunt iminente, a raportat miercuri Bloomberg, citând surse de securitate americane și israeliene.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-un apel cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, a precizat că Statele Unite vor fi alături de Israel împotriva oricăror amenințări din partea Iranului, a spus Departamentul de Stat.

Reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, i-a chemat pe miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului și Irakului pentru a le cere să transmită un mesaj Iranului în care să-l îndemne să reducă tensiunile, a declarat o sursă care cunoaște situația.

Ministerul iranian de externe a declarat că miniștrii de externe ai acestor țări au vorbit la telefon cu ministrul de externe al Iranului și au discutat despre tensiunile regionale. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Rusia cere cetățenilor săi să nu meargă în Orientul Mijlociu

Ministerul rus de Externe a transmis joi cetățenilor că ar trebui să se abțină de la călătorii în Orientul Mijlociu, în special în Israel, Liban și teritoriile palestiniene.

„Situația tensionată din regiunea Orientului Mijlociu persistă”, a transmis ministerul de externe.

„Situația în zona de conflict palestiniano-israeliană, precum și în zona Liniei albastre dintre Liban și Israel, rămâne instabilă. Recomandăm cu tărie cetățenilor ruși să se abțină de la călătorii în regiune, în special în Israel, Liban și teritoriile palestiniene, cu excepția cazurilor de extremă”, a anunțat Moscova.

Războiul declarațiilor

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a spus că Israelul „trebuie pedepsit și va fi” pentru lovitura de la Damasc care a ucis șapte membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare iraniene. Printre ei s-a numărat și Mohammad Reza Zahedi, un comandant superior al Forței Quds, o unitate de elită a Gărzilor Revoluționare.

Israelul, care a lansat un război în Fâșia Gaza în urmă cu șase luni împotriva Hamas susținut de Iran, nu a confirmat că este în spatele atacului de la Damasc, dar Pentagonul a spus că a fost.

Într-un răspuns aparent la amenințările formulate de Ali Khamenei, ministrul israelian de externe a spus că Israel va răspunde dacă Iranul o atacă.

(Citiți și: ”Alarmă în Orientul Mijlociu – Israel avertizează Iran că dacă va fi atacat direct va urma un război regional”)

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Ușa la care bate războiul”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: