luni

22 aprilie, 2024

2 aprilie, 2024

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ameninţă marţi că Israelul va fi ”pedepsit” pentru raidul în care au fost uciși luni, la Damasc, 11 persoane, inclusiv şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei. Atacul a distrus clădirea în care se afla sediul Consulatului şi reşedinţa ambasadorului Iranului.

Răspunsul iranian ar putea viza atât Israel cât și SUA

Numind-o drept „escaladare uriașă”, analistul de securitate Charles Lister a spus că uciderea generalilor iranieni Mohammed Zahedi, Hossein Aminullah și Haj Rahimi va avea un impact mai semnificativ decât asasinarea generalului Qasem Soleimani de către Statele Unite în 2020 și că un răspuns al Teheran este „garantat.”

Răspunsul iranian ar putea viza Israel, bazele americane din regiune sau ambele. Axios raportează că SUA au transmis Teheran că „nu a avut nicio implicare” sau cunoștințe avansate despre acest atac.

”Îi vom face să regrete”


”Regimul pervers sionist va fi pedepsit de către bărbaţii noştri curajoşi. Îl vom face să regrete această crimă şi pe altele”, ameninţă într-un comunicat citat de News.ro liderul religios.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a ameninţat, la rândul său, anterior, că aceste atacuri imputate Israelului ”nu vor rămâne fără răspuns”. ”Zi de zi, asistăm la o consolidare a frontului rezistenţei şi la dezgustul şi la ura naţiunilor libere faţă de natura ilegitimă” a Israelului, a denunţat el.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat marţi că a transmis Statelor Unite un mesaj în care le face răspunzătoare, în calitate de principal aliat al Israelului, pentru acest atac.

Uniunea Europeană (UE) îndeamnă la ”reţinere”: ”O nouă escladare în regiune nu este în interesul nimănui”, subliniază un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, Peter Stano.

China: „Securitatea instituţiilor diplomatice nu poate fi încălcată”


Și Beijing a condamnat marţi atacul imputat Israelului asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului la Damasc.

„China condamnă acest atac” din Siria, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, la o zi după acest bombardament imputat Israelului. „Securitatea instituţiilor diplomatice nu poate fi încălcată şi suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Siriei trebuie respectate”, a adăugat el.

Șeful Forţei Quds din Siria şi Liban, ucis într-un atac israelian în Siria

În atacul care a distrus clădirea consulatului iranian din Damasc, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei au fost ucişi, inclusiv şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, şi secundul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura „stabilitatea” regiunii împotriva interferenţelor occidentale. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad.

Incidentul produs luni este cel mai sângeros atac împotriva armatei iraniene în Siria de la începutul lui 2024.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: