sâmbătă

27 aprilie, 2024

19 aprilie, 2023

SUA deține tehnologie nucleară sensibilă la o centrală nucleară din interiorul Ucrainei și avertizează Rusia să nu manipuleze ceea ce face obiectul restricțiilor pentru export, potrivit unei scrisori trimise de Departamentul de Energie al SUA firmei de stat de energie nucleară Rosatom, luna trecută.

În scrisoarea citată de CNN, directorul Biroului pentru Politica de Neproliferare din Departamentul pentru Energie, Anrea Ferkile, îi transmite directorului general al Rosatom că Centrala Nucleară Zaporijia din Enerhodar din zona ocupată de ruși din Ucraina că SUA „se află date tehnice din industria nucleară de origine americană care fac obiectul aprobării pentru export din partea guvernului Statului Unite”.

Bunurile, siftware-ul și tehnologia sunt supuse controlului pentru export al SUA, atunci când este posibil ca acestea să fie utilizate într-un mod care să submineze securitatea națională a SUA”.


Departamentul pentru Energie a transmis scrisoarea Rosatom în condițiile în care Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, continuă să se afle sub controlul forțelor rusești după ce a lansat invazia din Ucraina în februarie, anul trecut.

Centrala se află sub ocupație rusească

În timp ce fabrica este încă exploatată fizic de personalul ucrainean, Rosatom o gestionează. Departamentul de Energie a avertizat-o pe Rosatom în scrisoare că este „ilegal” ca orice cetățean sau entități rusești să manipuleze tehnologia americană.

Centrala a fost deconectată repetat de la rețeaua energetică a Ucrainei, din cauza bombardamentelor rusești intense din zonă. Deși centrala este operată de angajați ucraineni, compania rusă Rosatom este cea care o controlează.

Departamentul american al Energiei a avertizat  Rosatom în scrisoarea trimisă luna trecută că este ilegal ca orice cetățean rus sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană, fără să fie autorizată.


„În conformitate cu legislația Statelor Unite, este ilegal ca persoane neautorizate, dar fără a se limita la cetățenii ruși și entitățile ruse, cum ar fi Rosatom și filialele sale, să acceseze, să intre în posesia, să controleze în mod conștient și intenționat, să exporte, să stocheze, să confiște, să revizuiască, să reexporte, să înstrineze, să transfere, să copieze, să manipuleze în vreun fel această tehnologie sau datele tehnice sau să-i autorizeze pe alții să procedeze la fel, fără ca aceste entități rusești să dețină o autorizație emisă de către Departamentul de Energie al SUA”, se arată în textul scrisorii.

CNN a contactat compania rusă pentru comentarii, dar nu este clar dacă Rosatom a răspuns scrisorii.

O altă scrisoare trimisă de Andrea Ferkile către inspectorul general al Departamentului Energiei, văzută de CNN și datată 24 octombrie 2022, arată că departamentul „nu are nicio înștințare privind autorizarea transferului aceastei tehnologii precum și date tehnice vreunei persoane fizice sau entități din Rusia.”

Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului american a făcut public ajutorul SUA pentru centrala nucleară ucraineană în iunie 2021, înainte de invazia rusă, comunicând că „SUA au contribuit la implementarea unor proceduri noi și operațiuni de întreținere a reactoarelor, menite să consolideze securitatea energetică a Ucrainei”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: