Statele Unite au primit aprobare să impună produselor UE tarife suplimentare în valoare totală de miliarde de euro ca despăgubire pentru subvențiile ilegale acordate gigantului aerospațial european Airbus.
Patru oficiali europeni au declarat pentru Politico că WTO, Organizația Internațională a Comerțului, a decis în favoarea SUA în vechea dispută transatlantică, iar vineri au trimis, confidențial, decizia la Bruxelles și Washington.
Decizia înseamnă că președintele american Donald Trump va anunța, cu siguranță, cât de curând, impunerea de tarife suplimentare asupra unei game variate de produse europene, de la brânzeturi la avioane Airbus. Un oficial european a afirmat că președintele Trump a câștigat dreptul de a colecta între 5 și 8 miliarde de euro, altul afirmă că suma maximă este aproape 10 miliarde euro.
Hotărârea WTO pregătește scena unei confruntări economice între Europa și Washington, într-o perioadă în care UE pregătește schimbarea echipei de conducere, cu președinte al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a semnalat deja o abordare ”robustă” a disputelor transatlantice.
Washington-ul a anunțat în urmă cu ceva vreme că, în situația în care va câștiga disputa comercială analizată de instituția de la Geneva, va alege dintr-o listă pregătită produsele pe care le va taxa suplimentar pentru a-și recupera pierderi provocate de subvențiile UE. SUA au estimat că aceste pierderi se ridică la 11 miliarde euro.
Ambele părți au la dispoziție câteva săptămâni pentru a trimite WTO observații și pentru a solicita anonimizarea anumitor date comerciale, astfel încât decizia să fie comunicată public.
Decizia WTO vine la finalul a peste 10 ani de de controverse în legătură cu legalitatea subvențiilor acordate Airbus, pentru dezvoltarea modelelor A350 și A380, de către state membre UE. SUA au depus plângerea la Geneva în acest dosar în 2006.
WTO încă analizează o plângere similară formulată de această dată de UE, care reclamă subvenții ilegale acordate de americani Boeing. Decizia în acest dosar este așteptată în următoarele 8 luni.
Tarifele americane impuse Airbus ar afecta semnificativ compania din cauză că aceste tarife suplimentare s-ar reflecta în prețul de vânzare al aeronavelor, făcându-le mai scumpe pe piața americană decât cele ale rivalilor de la Boeing. Problemele Airbus sunt însă mai complicate decât atât din cauză că pe lista americană de sancțiuni se găsesc și componente, iar asta va afecta, averizează oficialii UE, lanțul de aprovizionare al modelului A320 produs în SUA, în statul Alabama.
Purtătorul de cuvânt al Airbus, Stefan Schaffrath, a refuzat să comenteze decizia WTO, dar a avertizat că nici SUA nici Europa nu au de câștigat dintr-un război economic.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat Politico: ”În dosarul Boeing, ne așteptăm ca decizia WTO să fie favorabilă UE. Impunerea de sancțiuni reciproce este contraproductivă și ar afecta ambele economii… UE a transmis un set de propuneri la Washington, din iulie, și încă așteptăm o reacție pentru că dorința UE de a găsi un compromis acceptabil este neschimbată”.