joi

20 iunie, 2024

23 mai, 2018

Președintele american Donald Trump ia în considerare reducerea cu 10% a importurilor de oțel și aluminiu provenite din UE, deoarece concesiile Bruxellesului nu au convins Casa Albă, scrie Wall Street Journal, citând oficiali ai Uniunii.

Washingtonul a propus în negocierile cu UE două variante:

  • fie reducerea cu 10% a importurilor de anul trecut
  • fie o cotă tarifară suplimentară

La negocieri, Bruxellesul a propus o deschidere mai profundă a pieței UE pentru importurile deproduse din S.U.A., inclusiv automobile, dar nu a reușit să obțină din partea Washingtonului o scutire permanentă de la plata noilor tarife impuse de SUA la importurile de oțel (25%) și aluminiu (10%).


Uniunea beneficiază doar până la 1 iunie de exceptarea de la plata noilor tarife.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune în cazul în care nu vor fi exceptate permanent de la măsura protecționistă adoptată de Donald Trump. Comisia Europeană a pregătit o listă ce include aproximativ  200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

În martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, exceptând importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada şi Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continuă. Ulterior, termenul a fost extins până la 1 iunie, cu posibilitatea alegerii uneia dintre cele două variante de diminuare a exporturilor în SUA.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: