cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

SUA au aprobat posibilitatea vânzării către România a 32 de avioane militare F-35

14 septembrie, 2024

Departamentul de Stat al SUA a anuntat vineri aprobarea provizorie a vânzării către România a 32 de avioane F-35 și a echipamentelor aferente, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS). Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a transmis vineri certificarea necesară pentru notificarea Congresului cu privire la această posibilă vânzare.

Avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH care asigură o semnătură radar redusă, integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor.

”Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35» – faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS)”, arată într-un comunicat de presă transmis de MApN vineri seară.


Tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu SUA, în ultimii ani, a schimbat profilul armatei României la nivelul capacităţii de acţiune şi al interoperabilităţii cu armatele aliate, se mai arată în comunicat:

„Sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, şi, de acum şi aeronavele de generaţia a V-a, F-35 asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Valoarea contractului este de 6,5 mld. $, chiar dacă notificarea conține estimarea inițială de 7,2 mld.

MApN reaminteşte că, în anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Aceasta a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol fiecare, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp cu cele 32 de aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia.

„Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne şi poate depăşi valoarea efectivă a achiziţiei, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA). În cazul programului de achiziţie a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari”, se mai arată în comunicatul MApN.

Prima livrare, până în 2031 – ambasadoarea Kathleen Kavalec


Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat că avioanele F-35 care urmează să fie achiziţionate „vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat”, iar prima livrare se va face până în 2031.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ambasada Statelor Unite, achiziţionarea celor două escadrile va spori capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.

„Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, citată în comunicat.

Prima livrare a aeronavelor F-35A este aşteptată până în anul 2031, iar Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare eficientă a acestor aparate de zbor avansate în cadrul forţelor de apărare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: