5 aprilie, 2019

Statele Unite intenţionează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin Corp, către cinci noi state, inclusiv România, susține un oficial al Pentagonului, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie scrisă, adresată joi Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă, printre altele: ”Viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

Avionul F-35 a intrat în testări operaționale în decembrie 2018, iar Pentagonul a informat executivul american în legătură cu primele evaluări legate de eficacitatea operațională și adecvarea sistemelor de arme.


Testele asupra F-35 se vor finaliza în vara acestui an, executivul urmând să decidă când va intra aeronava în producție de serie- foarte probabil, la finalul anului 2020.

Programul F-35 a fost demarat în urmă cu mai bine de 10 ani și a fost amplu criticat, din cauza costurilor considerate foarte mari, inclusiv de către președintele Donald Trump, care a mai semnalat și numeroase întârzieri ale proiectului.

Varianta ”de bază” – versiunea F-35A- costă în jur de 90 milioane dolari bucata, potrivit contractului negociat cu Pentagon.

Pentagonul speră să recupereze din aceste costuri în condițiile în care sunt aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului ”invizibil” F-35, precum Marea Britanie (care are deja contract semnat de achiziție a 35 de aparate până în 2022), Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.


Anul trecut, și Belgia a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de F-16, un contract de 4 miliarde de euro.

Un altfel de semnal a dat Italia, care a anunțat tot anul trecut că își va revizui programul de achiziție a F-35, pe care în acest moment nu îl consideră prioritar. Ministrul italian al Apărării a precizat că nu dorește reducerea comenzii de achiziție a 90 de aeronave, ci o ”temperare” a ritmului de achiziție.

Avionul F-35 stealth este realizat de Lockheed Martin Corp, în cooperare cu companii precum Northrop Grumman Corp , United Technologies Corp’s Pratt & Whitney și BAE Systems Plc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: