Statele Unite ale Americii conduc, pentru prima dată după criza financiară din 2008, în clasamentul global anual întocmit de World Economic Forum.
În noul cadru al competitivității mondiale, dat publicității marți, SUA sunt cotate cel mai aproape de noțiunea de ”stat ideal”, cu un punctaj de 85,6. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Singapore (83.5), Germania (82.8), Elveția (82.6) și de Japonia (82.5).
140 de țări sunt incluse în cercetarea WEF, din Europa alte performere fiind Olanda (locul 6), Marea Britanie (locul 8), Suedia (locul 9) și Danemarca (locul 10).
România se află pe locul 52, după Bulgaria, recuperând 10 locuri față de studiul publicat în 2017.
Studiul WEF folosește o metodologie nouă pentru a surprinde dinamica economiei mondiale ce traversează o a Patra Revoluție Industrială, caracterizată de inteligență artificială, securitate cibernetică și inovare.
Noul set de măsurare a competitivității conține 98 de indicatori grupați în 12 categorii și valori de la 0 la 100 care arată cât de aproape de ”frontiera” competitivității – adică ”statul ideal”- este o țară. Cele 12 categorii sunt: infrastructură, instituții, integrarea tehnologiilor de comunicații și de informații, stabilitate macroeconomică, sănătate, îndemânări, piața muncii, piața produselor, sistemul financiar, dimensiunea pieței, dinamica afacerilor și capacitatea de inovare.
Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al World Economic Forum, afirmă: ”Prevăd o nouă divizare globală a statelor- sunt cele care înțeleg transformările inovative și cele care nu le înțeleg. Cred că numai statele care înțeleg importanța celei de-a Patra Revoluții Industriale vor fi capabile să își extindă oportunitățile pentru popoarele lor”.
Din noul studiu reiese că majoritatea celor 140 de state sunt departe de ”frontiera” competitivității: media globală este de 60, ultimul loc în clasament fiind ocupat de Ciad (35,5). Argentina este cea mai puțin performantă economie din G20.
Chiar dacă se află pe primul loc în clasament, SUA se confruntă cu vulnerabilități subliniate de raport: slăbirea coeziunii sociale și deteriorarea stării de securitate individuală generată de rata mare a sinuciderilor, de 5 ori mai mare decât media globală. Alte slăbiciuni ale SUA menționate de raport: starea mecanismelor de control și echilibru ale statului (checks and balances), gradul de independență a Justiției și corupția.
Indicatorul ”sănătate” al SUA este mult în urma altor economii, cu speranța de viață cu 3 ani mai mică decît media, de 67,6 ani.
Cea mai dificilă categorie pare a fi cea care conține inicatorii ce descriu capacitatea de a inova și de a controla procesul, ”de la idee până la comercializarea unui produs”. La această categorie, un număr de 103 state înregistrează un scor de sub 50.