Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

SUA anunță oficial că vor ”pre-poziționa” armament greu în România. Bucureștiul găzduiește două comandamente NATO

de Victor Bratu 23.6.2015

forta de reactieBulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi, potrivit Reuters, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, în timpul unei vizite la Tallinn.

Ashton Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, oferind astfel asigurări suplimentare aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

(Citiți și: ”România noului război rece: Evoluția pregătirii armate de la anexarea Crimeii încoace și perspectivele pe termen scurt”)

Anunțul oficialului american vine în aceeași zi în care, la București, Parlamentul a aprobat, potrivit unui comunicat al instituției, înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti.

SUA consolidează capabilitățile NATO din Europa

În timpul vizitei sale la Tallinn, Ashton Carter a declarat că ţările baltice – Estonia, Lituania şi Letonia, alături de Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament.

O parte din echipament va fi amplasat în Germania.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi.

Alte detalii ale planurilor SUA au fost oferite de secretarul american Ashton Carter încă de luni, la prima sa escală în Europa, la Muenster, în Germania.

Statele Unite vor asigura aliaților NATO constituiți în ceea ce a fost denumit ”Very High Readiness Joint Task Force (VJTF)” și echipamente de supraveghere, anunță marți și Wall Street Journal, publicație care, pe 16 iunie, cita o declarație a secretarului pentru Forţele Aeriene, Deborah Lee James, potrivit căreia SUA ar trimite în Europa inclusiv avioane de vânătoare invizibile pe radar Raptor F-22.

ashton carter

Ashton Carter

”Într-un moment în care unii încearcă să ne dezbine, noi acționăm unit, cu noi capabilități, de tipul VJTP, dar și cu noi planuri de a contracara amenințările din sudul sau estul Europei, sau amenințările globale”, a afirmat Ashton Carter, care se află în Europa pentru a vizita locațiile din Europa în care urmează să fie amplasat echipamentul militar american.

Oficialul american a mai precizat că o eventuală nouă suplimentare a forțelor care compun VJTP nu se va face cu militari americani, ci cu trupe provenite din rândul aliaților NATO din Europa.

Forța de reacție rapidă nu este încă deplin operațională, însă constituie răspunsul NATO la concentrarea trupelor ruse la granița cu Ucraina.

În paralel cu acțiunile din plan militar, Uniunea Europeană a anunțat luni extinderea cu 6 luni a perioadei de aplicare a sancțiunilor economice împotriva Rusiei, în încercarea de a forța Moscova să respecte angajamentele semnate la Minsk.

Răspunsul Rusiei

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.

Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, dar informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns virulent din partea Moscovei înaintea turneului secretarului american al Apărării în Europa, din această săptămână.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia va fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an.

Ca replică, Ashton Carter a condamnat “retorica dezlănţuită” a Rusiei privind armamentul nuclear și a afirmat luni, în Germania, potrivit agenției UPI: ”Nu căutăm nici un război rece, nici un război fierbinte cu Rusia. Nu vrem să avem un inamic în Rusia, dar nu vă înșelați: ne vom apăra aliații, vom apăra standerdele internaționale și viitorul. Ne vom împotrivi acțiunilor ostile și încercărilor Rusiei de a restabili sfera de infuență existentă în perioada sovietică”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.6.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Fac apel la calm, să se respecte normele de igienă

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult

Stiri

Pregătiri pentru Covid-19 / Ministrul Sănătății: Materialele de urgență vor sosi în martie, PSD a lăsat stocuri 0

Mariana Bechir

România nu are niciun fel de stocuri cu materiale de urgență, iar primele echipamente de protecție vor sosi la începutul lunii martie, a declarat ministrul… Mai mult

Stiri

Cum se poziționează partidele față de decizia CCR

Razvan Diaconu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru la următoarelșe consultări politice care ar urma să… Mai mult

Stiri

Digi Communications câștigă mai mult în Spania decât în România la telefonia mobilă

Adrian N Ionescu

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei… Mai mult

Stiri

CCR a admis contestația PSD, președintele trebuie să desemneze un candidat care poate forma o majoritate în Parlament

Vladimir Ionescu

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier,… Mai mult

Stiri

Gazele din Marea Neagră: OMV reclamă nevoia unui „consorțiu stabil” pentru Neptun Deep

Adrian N Ionescu

„În cazul marelui nostru proiect de gaze, Guvernul român se mișcă în direcția corectă, dar avem nevoie de un consorțiu stabil”, anunță Rainer Seele (foto),… Mai mult