cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

SUA anunţă noi sancţiuni împotriva unor entități ce sprijină războiul Rusiei – pe listă, și firme chineze

24 august, 2024

Statele Unite au anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include în special echipamente de apărare antiaeriană împotriva dronelor, şi au aprobat un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează sectorul de apărare. Printre cele 400 de entități și persoane fizice se află și firme chineze ce ar ajuta efortul de război al Moscovei, inclusiv prin furnizarea de echipamente de folosință duală.

Valoarea totală a pachetului de ajutor este estimată de Pentagon la 125 de milioane de dolari, conform Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit, în timpul unei convorbiri telefonice, omologului său american Joe Biden pentru aceste noi livrări de arme, şi a afirmat pe reţeaua X că ţara sa are nevoie „urgentă” de ele, mai ales de echipament de apărare antiaeriană, pentru a „proteja în mod fiabil oraşele noastre, comunităţile şi infrastructura noastră esenţială”.


Aceste noi livrări de echipamente militare din stocurile armatei americane conţin mai ales echipamente şi rachete pentru doborârea dronelor de atac pentru a „proteja infrastructura esenţială a Ucrainei”, a spus Biden într-un comunicat.

De asemenea, ajutorul cuprinde muniţie pentru lansatoarele de rachete Himars, rachete antitanc, obuze de artilerie, ambulanţe şi echipamente medicale, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

De la începutul războiului, Washingtonul a fost principalul susţinător al Kievului, oferind în total, până în prezent, 55 de miliarde de dolari ajutor militar şi de securitate. După lungi şi dificile discuţii, Congresul SUA a votat la sfârşitul lunii aprilie un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Rusia nu va învinge în acest conflict. Poporul independent ucrainean va învinge, iar Statele Unite, cu aliaţii şi partenerii săi, vor continua să-i stea ferm alături”, a mai spus Biden vineri.

Pe lista noilor sancționați, și firme chineze


Lista cu sancțiuni adoptată vineri cuprinde 400 de entităţi şi indivizi care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina, a anunţat Departamentul de Stat., inclusiv firme chineze despre care oficiali americani cred că ajută Moscova să ocolească sancţiunile occidentale, relatează Reuters, agenție prleuată de Agerpres.

Washingtonul a avertizat în mod repetat Beijingul pentru sprijinul său pentru industria rusă de apărare şi a instituit deja sute de sancţiuni menite să restricţioneze capacitatea Moscovei de a exploata anumite tehnologii în scopuri militare.

Pe listă figurează companii din China implicate în exportul de maşini unelte şi microelectronice în Rusia, potrivit comunicatului Departamentului de Stat. Departamentul Trezoreriei a impus restul de sancţiuni, a declarat un oficial citat de Reuters.

Sancţiunile Departamentului de Stat au drept scop sufocarea sectorului energetic rus şi vizează, de asemenea companii din Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi economii din Asia centrală despre care SUA cred că ajută Rusia să evite sancţiunile.

„Acţiunile de astăzi lovesc Rusia unde o doare, degradând capacitatea sa de a genera venit prin proiectele sale energetice şi perturbând achiziţia de material pentru aprovizionarea maşinii sale de război”, a spus Aaron Forsberg, director în cadrul Departamentului de Stat pentru politica de sancţiuni economice şi implementarea lor.

Dalian Machine Tool, China, ar fi livrat echipamente cu folosință duală

Printre entităţile vizate de sancţiunile de vineri se află şi filiala de import-export a Dalian Machine Tool Group, din China, despre care Departamentul de Stat susţine că a furnizat echipamente cu uz dual pentru companiile ruse în valoare de 4 milioane de dolari.

Ultimele sancţiuni ale SUA includ măsuri împotriva unor firme care furnizează componente utilizate în dronele Orlan pe care Rusia le foloseşte în Ucraina.

Washington încearcă să perturbe prin noile sancţiuni şi transportul de către Rusia a Gazului Natural Lichefiat (GNL). Sancţiunile vizează, printre altele, proiectul rus Arctic GNL 2 în valoare de 21 de miliarde de dolari, care a fost deja lovit de sancţiunile occidentale care i-au limitat accesul la nave de transport în condiţii de gheaţă.

Sancţiunile vizează şi companii implicate în transportul de GNL, precum White Fox Ship Management, din EAU, despre care SUA susţin că a achiziţionat recent patru tancuri pentru transportul de GNL. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: