8 mai, 2024

Ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE se întâlnesc miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – iar accentul se va concentra pe limitarea profiturilor Moscovei din industria sa profitabilă a gazelor naturale lichefiate.

Lista acțiunilor din pachetul 14

Comisia Europeană vrea să oprească țările UE să reexporte GNL rusesc după ce îl primesc. Ar fi pentru prima dată când Bruxelles se mișcă împotriva puternicului sector de gaze al Rusiei, ca răspuns la invazia sa în Ucraina.

Pachetul de măsuri punitive împotriva Rusiei – al 14-lea de la invazie – este de asemenea de așteptat să includă o interdicție a importurilor de heliu rusesc. Ambasadorii vor discuta, de asemenea, interdicția pentru partidele politice europene, ONG-urile și mass-media să mai primească finanțări de la guvernul rus și împuterniciții săi.


În plus, patru instituții media acuzate de răspândire a propagandei pro-rusă, inclusiv Vocea Europei, urmează să fie adăugate pe lista de sancțiuni.

Ce se pregătește pentru LNG-ul din Rusia

Sancțiunile propuse în domeniul gazelor lichefiate nu vor opri nici importurile de GNL și nici transporturile directe ale Rusiei către restul lumii. Propunerea Comisiei este de așteptat să atingă aproximativ un sfert din profiturile GNL ale Rusiei de 8 miliarde euro, conform unei analize a Politico.

Comisia nu propune o interdicție totală a importurilor de GNL rusesc, pe care țări precum Belgia, Franța și Spania încă le cumpără în cantități mari. În schimb, va lua măsuri împotriva așa-numitelor transbordări ale combustibilului lichefiat prin porturile UE.

Acest lucru ar afecta în special instalațiile de GNL Yamal, din nordul îndepărtat al Siberiei. GNL-ul produs la Yamal este descărcat în porturile UE și expediat mai departe în restul lumii.


Noile sancțiuni ar împiedica, de asemenea, firmele UE să investească în viitoare proiecte GNL în Rusia, limitând astfel capacitatea sectorului de a se extinde, deci „limitează veniturile Rusiei”.

”Flota din umbră” a Rusiei luată la țintă

De asemenea, noua propunere este de așteptat să vizeze „flota din umbră” de nave care transportă țiței rusesc în întreaga lume, încălcând plafonul impus de G7 pe prețul petrolului. Măsurile ar interzice persoanelor și companiilor din UE să ofere asistență acestor nave.

(Citește și: ”FT: Rusia a achiziționat, în liniște, o flotă de tancuri petroliere pentru eludarea sancțiunilor”)

Nu este clar cât de rapid vor fi aprobate măsurile propuse în această a 14=a rundă de sancțiuni. Energia este un subiect sensibil în Europa.

Până acum, UE a evitat să ceară sancțiuni pe gazul rusesc, deoarece mai multe țări din UE îl folosesc.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: