marți

23 aprilie, 2024

22 aprilie, 2014

Numărul atacurilor informatice în scopul spionajului au crescut în 2013 faţă de 2012, cu grupuri sau guverne din Asia jucând roluri din ce în ce mai însemnate- acestea sunt concluziile studiului anual Verizon Communications Inc.

În lista statelor identificate ca „ţări de origine” ale atacurilor informatice, România se clasează pe locul doi, hackerii români fiind însă preocupaţi într-o proporţie covârşitoare de comiterea de infracţiuni de natură financiară.

Conform studiului anual Data Breach Investigations Report 2013, care analizează peste 47.000 de atacuri cibernetice desfăşurate în anul 2013, China este ţara de unde pleacă cele mai multe atacuri, majoritatea având ca obiect spionajul militar sau industrial.

66% dintre utilizatori habar nu au că li se fură date


Majoritatea atacurilor cibernetice (peste 75%) analizate de specialişti, în care au putut să fie descoperite locurile de iniţiere, au fost lansate din 40 de state de pe glob. Aceste state par să se fi specializat pe anumite domenii:

  • Atacurile de natură financiară pleacă în majoritate din Estul Europei şi SUA
  • Atacurile cu scopul spionajului sunt atribuite în 96% din cazuri Chinei, în restul de 4% specialiştii nu au putut să identifice “tara de origine”

Topul primelor 10 state identificate de studiul Verizon ca fiind ţările de unde pleacă pe tot globul cele mai multe atacuri cibernetice este ilustrat de graficul de mai jos:

Specialiştii Verizon, care au colaborat cu Intel Corp’s McAfee, Kaspersky Labs şi alte companii private sau agenţii guvernamentale la elaborarea studiului, au descoperit că atacurile cibernetice sunt lansate de:

  • Organizaţii de crimă organizată, în proporţie de 55%
  • Organizaţii statale, în proporţie de 21%
  • Organizaţii de natură necunoscută, în proporţie de 13%
  • Independenţi, în proporţie de 8%
  • Activişti, în proporţie de 2%
  • Foşti angajaţi ai companiei spionate, în proporţie de 1%

Studiul Data Breach Investigations Report 2013 prezintă şi o evoluţie a numărului atacurilor care rămân nedescoperite pentru o perioadă mai mare de 30 de zile de la data lansării.

Procentul atacurilor nedetectate la timp se află pe un trend crescător în ultimii 3 ani, în 2012 66% dintre utilizatori nefiind conştienţi că utilizează un computer care este penetrate din punct de vedere informatic.

Descărcaţi AICI studiul Verizon

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: