joi

28 martie, 2024

28 mai, 2014

România este al şaselea stat din Europa, în clasamentul atractivităţii pentru investiţii străine directe (ISD), în condiţiile în care Uniunea a ajuns anul trecut a doua zonă foarte tentantă pentru astfel de investiţii, după pieţele emergente din Asia, arată studiul EY – European Attractiveness Survey 2014, intitulat” Europe back in game”.

În Europa s-a înregistrat anul trecut un număr record de investiţii străine directe – 3.955 de astfel de decizii luate de companii, însă locurile de muncă create de ISD-uri este sub cel de dinaintea crizei.

Creşterea atractivităţii Europei este dovedită şi de faptul că procentul executivilor intervievaţi care consideră această regiune foarte tentantă pentru demararea unei afaceri este de 45%, în timp ce 44% din ei cred că cea mai atractivă destinaţie pentru ISD-uri este China.


Două treimi din ISD-urile făcute în Europa, în 2013, au fost în servicii, pe când în urmă cu 10 aproape jumătate din proiectele de investiţii în economii europene erau în industria de prelucrare.

Au crescut semnificativ, anul trecut, investiţiile în industria farmaceutică şi companii de cercetare.

Atractivitatea Europei va creşte în continuare,  în primul rând datorită cercetării şi dezvoltării, iar sectorul digital va fi cel mai atractiv.

Atuurile Europei vin din stabilitatea politică şi socială, infrastructură, forţa de muncă locală înalt calificată şi dimensiunile pieţei, factori importanţi pentru investitori atunci când iau în calcul o posibilă afacere în străinătate.

România


România se clasează pe locul şase în clasamentul UE al atractivităţii pentru investiţii străine directe, şi pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehoslovacia, depăşind Ungaria.

Raportul constată că numărul joburilor create de ISD-uri pe perioada crizei s-a înjumătăţit, în perioada crizei financiare, în România, Polonia, Cehia, dar a crescut în statele vecine care nu sunt state membre UE – Turcia şi Serbia.

În România, investiţiile străine directe au creat anul trecut 6.157 de locuri de muncă, mult mai puţine decât în 2012 – 7.114 de joburi apărute prin proiecte străine demarate.

Investiţiile în sectorul auto

Criza a provocat schimbări semnificative în investiţiile auto din Europa – Germania, Spania, Turcia şi Rusia au fost în utlimii 10 ani principalele destinaţii pentru proiecte investiţionale din acest sector, în timp ce numărul celor implementate în Franţa, Polonia, România şi Cehia au înregistrat căderi substanţiale.

Ţările care investesc în Europa

ISD-urile provenite din statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) au urcat semnificativ, atât ca număr de proiecte, cât mai ales ca număr de joburi create – cu 28%, respectiv 37%.

Au coborât uşor investiţiile din SUA, deşi ele se menţin pe primul loc, în rândul altor ţări decât cele din Uniune, iar ISD-urile intra-europene reprezintă în continuare ponderea cea mai mare a proiectelor de acest tip.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: