La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Un studiu care trebuie neapărat aprofundat: Aproape jumătate din profesorii români ar fi de acord cu un regim dictatorial și cu pedeapsa cu moartea

de Mariana Bechir , 18.10.2018

 

Aproape jumătate dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial, se declară pentru pedeapsa cu moartea și sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată, sunt rezultatele unui sondaj realizat de un grup de cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Cu mențiunea că scorurile profesorilor sunt mai bune decât cele ale populației generale, așa cum apar ele în sondajele anterioare similare.

Mai grav este că ponderea euroscepticilor și a celor care optează pentru sisteme nedemocratice este mai mare în rândul profesorilor cu vârste până la 35 de ani (inclusiv):

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ format din 1.427 de profesori (învățământ preuniversitar), aleși aleator, din 140 de școli, în perioada 10-24 noiembrie 2017.

Studiul celor patru cercetători – Gabriel Bădescu, Daniela Angi, Claudiu Ivan și Oana Negru-Subțirica – pornește de la  două premise:

 • Educația școlară contează pentru formarea unei culturi politice propice democrației.
 • Atitudinile și valorile profesorilor față de societate și sistem politic, precum și față de profesie, au un rol substanțial în educarea elevilor pentru democrație. Profilului profesorilor este importantă pentru formarea civică a elevilor.

Îngrijorătoarele rezultate ale sondajului

 • 45% dintre profesori acordă aceleași calificative pozitive (foarte bine sau bine) scenariului în care România
  ar fi guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului și al alegerilor. Rezultatul contravine răspunsului la o altă întrebare, la care 87% din totalul profesorilor au declarat apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opțiune bună sau foarte bună pentru România. Ceea ce ar putea indica faptul că profesorii intervievați nu și-au lămurit sistemul personal de valori, trăiesc în confuzie privind incompatibilitățile dintre unele opțiuni. Într-o a doua interpretare s-ar putea ca alegerea sistemului democratic să fie doar o conformare superficială la ceea ce știu că este acceptabil.
 • 14% dintre profesori ar aprecia ieșirea României din Uniunea Europeană ca fiind o proiecție pozitivă și același procent ar aproba existența unui regim militar.
 • 11% ar favoriza prezența unui sistem guvernat de legea religioasă (care ar presupune lipsa partidelor politice și absența mecanismelor electorale).
 • Instituțiile în care profesorii au multă încredere sunt armata (79%), biserica (62%) și poliția (59%).
 • Peste 60% dintre respondenți declară nivele reduse de încredere în organizațiile non-guvernamentale, deși 74,1% sunt membri de sindicat, iar 48,5% dintre respondenți au participat la greve.
 • 42,5% dintre profesorii intervievați nu ar dori să fie vecini cu persoane de etnie romă, 38,3% – cu homosexuali, 33,7% – persoane care vorbesc o altă limbă, iar 33,1% nu doresc să locuiască în apropierea unor cupluri în care partenerii nu sunt căsătoriți.
 • Peste 40% consideră că pedeapsa cu moartea poate fi justificată.

Cu toate acestea, marea majoritate a profesorilor consideră că se descurcă foarte bine cu unele teme abordate la dirigenție:

 • gândirea critică și autonomă (86,7% dintre profesorii inetrvievați)
 • drepturile și responsabilitățile cetățenilor (86.5%)

Concluziile analizei celor patru cercetători

 • Proporția profesorilor care au un atașament scăzut față de prezența unui regim democratic în țară este îngrijorătoare.
 • Nivelul de toleranță socială al profesorilor este scăzut, chiar mai redus pentru unele categorii de persoane decât în restul societății.
 • Cel puțin unul din opt profesori se pronunță în favoarea plasării elevilor romi în clase separate, și doar patru din cinci au optat pentru varianta învățării în clase diverse etnic.
 • Proporția profesorilor care afirmă că mareșalul Ion Antonescu a avut un rol pozitiv în istorie este mai mare decât a celor care afirmă că rolul a fost negativ.
 • Școlile din rural tind să aibă proporții mai ridicate de profesori tineri, la începutul carierei didactice, precum și de profesori cu vârste apropiate de cele de pensionare decât școlile din urban. Diferențele sunt cele mai mari în cazul disciplinelor care contează cel mai mult pentru continuarea parcursului educațional.
 • În pregătirea profesorilor trebuie introdus un modul de formare care să adreseze în mod explicit aspecte legate de educația în medii caracterizate de diversitate etnică și socio-economică.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult