vineri

26 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2019

(FOTO: inverse.com)

Muzica aparent diferită din diferitele culturi ale lumii este asemănătoare, în fond, atunci când are aceleași teme și funcții sociale, potrivit unui studiu publicat în publicația Science, citat de Reuters.

Muzica de pe meridiane diferite este asociată, similar peste tot în lume, cu comportamentele umane fundamantale precum grija penru copii, dansul, dragostea, vindecarea, nunțile, funeraliile, războiul, ritualurile religioase.

Autori studiului au identificat astfel de asemănări puternice în trăsăturile muzicii diferitelor culturi, potrivit lui Samuel Mehr, cercetător asociat în psihologie la Universitatea Harvard care a condus echipa de autori ai studiului.


Au fost cercetate înregistrări muzicale tradiționale din 60 de culturi din toată lumea, de la cea Scoției istorice, până la cele din zona Nyangatom din Etiopia, din insulele Kepulauan Mentawai din Indonezia, sau ale populației Saramaka și ale vânătorilor-culegători din Australia.

„Studiul dă credibilitate ideii că există un fel de set de reguli care guvernează modul în care mințile umane produc muzică în lume”, potrivit lui Samuel Mehr.

Multi etnomuzicologi au crezut că trăsăturile dintr-o anumită piesă muzică dată sunt puternic influențate de cultura din care muzica își are originea, spune și profesorul de antropologie Luke Glowacki, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, și co-autor al studiului.

„Am descoperit ceva foarte diferit. În loc ca muzica să depindă în primul rând de cultura din care provine, funcția socială a bucății muzicale îi influențează trăsăturile”, remarcă Luke Glowacki .


„Cântecele de dans sună într-un anume fel peste tot în lume pentru că au o funcție specifică. Cântecele de leagăn din toată lumea sună într-un anume fel pentru că au o funcție specifică.

Dacă muzica ar fi în întregime produsă de cultură și nu de psihologia umană, nu te-ai aștepta ca aceste similitudini să apară în culturi extrem de diverse”, a explicat profesorul de la Penn State University.

Melodiile de leagăn tind să fie mai lente și fluide în toate societățile în timp ce muzica de dans tinde să fie rapidă, pline de viață, ritmice și vibrante, potrivit lui Manvir Singh, un absolvent al departamentului de biologie evoluționistă de la Harvard și de asemenea co-autor al studiului.

„Faptul că cântecele de leagăn, muzica menită să vindece sau melodiile de dans din Insulele Britanice sau din oricare alt loc din lume au multe trăsături muzicale în comun este remarcabil”, spune Luke Glowacki.

Cercetătorii au examinat sute de înregistrări din biblioteci și din colecții private la nivel mondial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: