800.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate în administraţia publică, în Europa, de la începutul crizei economice, din 2008, arată cel mai recent studiu publicat de Eurofound. Guvernele au căutat să reducă datoria publică ţărind din cheltuieli. În total, în ultimii 5 ani numărul locurilor de muncă s-a redus cu 5%.
În România, a scăzut cu 2%, spre deosebire de Letonia, acolo unde 29% din angajaţii din administraţie şi-au pierdut job-ul.
50.000 de angajaţi din administraţia publică locală şi-au pierdut, în România, locul de muncă, se arată în raport.
La nivel european, reducerile sau înghețările salariale s-au înregistrat Spania, Regatul Unit și țările baltice, și cel mai puțin în țările nordice și în Germania.
În urma analizei privind restructurările recente în sectorul public se constată că deciziile nu au fost bine pregătite: procesele s-au desfășurat într-un mod precipitat, adesea netransparent și cu o consultare limitată cu partenerii sociali, inclusiv, în unele cazuri, cu angajatorii.
În schimb, tot sectorul public a făcut şi angajări, numărul locurilor de muncă a crescut cu 4% în UE, din 2008 încoace, într-o perioadă în care şomajul a tot crescut. Domeniile în care au fost create noi locuri de muncă în sistemul public au fost sănătatea şi educaţia.
În prezent, mai mult de o treime dintre lucrătorii din sectorul public din Europa au vârsta peste 50 de ani, iar ponderea lucrătorilor vârstnici a crescut cu mai mult de 5 puncte procentuale începând din anul 2008, atât în sectorul sănătății, cât și în cel al administrației publice.
Cum majoritatea locurilor de muncă pierdute a fost în sectorul public în care predomină lucrătorii de sex masculin, ocuparea forței de muncă în sectorul public a devenit semnificativ preponderent feminină în ansamblu.