vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2015

unemployment640800.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate în administraţia publică, în Europa, de la începutul crizei economice, din 2008, arată cel mai recent studiu publicat de Eurofound. Guvernele au căutat să reducă datoria publică ţărind din cheltuieli. În total, în ultimii 5 ani numărul locurilor de muncă s-a redus cu 5%.

În România, a scăzut cu 2%, spre deosebire de Letonia, acolo unde 29% din angajaţii din administraţie şi-au pierdut job-ul.

somaj administratie publica
Sursa: Eurofound (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

50.000 de angajaţi din administraţia publică locală şi-au pierdut, în România, locul de muncă, se arată în raport.


La nivel european, reducerile sau înghețările salariale s-au înregistrat Spania, Regatul Unit și țările baltice, și cel mai puțin în țările nordice și în Germania.

În urma analizei privind restructurările recente în sectorul public se constată că deciziile nu au fost bine pregătite: procesele s-au desfășurat într-un mod precipitat, adesea netransparent și cu o consultare limitată cu partenerii sociali, inclusiv, în unele cazuri, cu angajatorii.

În schimb, tot sectorul public a făcut şi angajări, numărul locurilor de muncă a crescut cu 4% în UE, din 2008 încoace, într-o perioadă în care şomajul a tot crescut. Domeniile în care au fost create noi locuri de muncă în sistemul public au fost sănătatea şi educaţia.

angajari sectorul public
Foto: Eurofound (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

În prezent, mai mult de o treime dintre lucrătorii din sectorul public din Europa au vârsta peste 50 de ani, iar ponderea lucrătorilor vârstnici a crescut cu mai mult de 5 puncte procentuale începând din anul 2008, atât în sectorul sănătății, cât și în cel al administrației publice.


Cum majoritatea locurilor de muncă pierdute a fost în sectorul public în care predomină lucrătorii de sex masculin, ocuparea forței de muncă în sectorul public a devenit semnificativ preponderent feminină în ansamblu.

(Descărcaţi aici studoul Eurofound)

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: