Este pregătit Occidentul pentru următoarea mişcare a lui Vladimir Putin în Ucraina? – este întrebarea pe care o adresează unul dintre cele mai prestigioase bloguri pe teme europene, Strategic Europe, mai multor experţi din câteva think-tankuri europene.
Părerile sunt împărţite. Unii cred că nici occidentalii, dar nici măcar ucrainenii nu sunt pregătiţi, în timp ce alţii spun că europenii ştiu la ce să se aştepte de la liderul de la Kremlin. Fiecare parte are argumentele sale.
- Ian Bond, director pentru politică externă la Center for European Reform
Nici vestul, nici ucrainenii nu par pregătiţi, crede acesta. În ciuda săptămânilor de nelinişte în estul ţării, doar în ultimele zile reprezentanţi ai guvernului ucrainean au vizitat regiunea.
UE, NATO şi Ucraina ar trebui să se concentreze pe două lucruri: întărirea capacităţii Ucainei de a-i rezista Rusiei, pe termen lung şi pe contracararea creşterii costurilor interferenţei Rusiei în Ucraina, pe termen scurt.
Succesul alegerilordin luna mai ar trebui să fie prioritatea numărul 1, în urma cărora să apară un guvern cu o legitimitate incontestabilă. Va fi nevoie de mulţi observatori şi de asistenţă sporită în estul ţării, ca să prevină intimidarea alegătorilor. (…)
Ajutorul occidentalilor nu va avea efecte imediate, dar oamenii trebuie să vadî beneficiile. Totuşi, occidentul nu luptă în războiul informaţional contra Rusiei. (…) Delegaţia UE din Kiev trebuie să contracareze constant dezinformările ruse referitor la relaţiile dintre UE şi Ucraina.
Sancţiunile SUA au avut un efect mai mare decât cele ale UE, dar niciunele nu au fost suficiente să îl descurajeze pe Vladimir Putin.
- Josef Janning, analist la European Council on Foreign Relations
Occidenntul este pregătit petnru următoarea mişcare a lui Vladimir Putin. Asta însă nu înseamnă că răspunsul occidentalilor va influenţa luarea deciziilor la Kremlin.
Majoritatea politicienilor europeni a înţeles, în timp ce acţiunile Rusiei în crimeea nu au un temei legal sau legitimitate internaţională, au creat o situaţie care nu este reversibilă decât printr-un răspuns masiv – asta dacă situaţia poate fi reversibilă.
Liderii occidentali se aşteaptă ca Rusia să profite de instabilitatea Ucrainei, pentru a reuşi să rupă alte părţi din ţară în încercarea de a reconstrui „lumea rusă”.
Iar dacă asta se întâmplă, occidentul va impune alte sancţiuni, inclusiv unele economice, care însă or afecta mediul de afaceri şi în Europa, şi în rusia. Asta însă nu va afecta decizia lui Vladimir Putin în mod semnificativ. (…)
- Karl-Heinz Kamp, director academic la Federal Academy for Security Policy în Berlin
Vestul ar trebui să fie pregătit, pentru că o şi mai mare dezintegrare a Ucrainei este foarte posibilă.
Totuşi, a fi pregătit nu înseamnă folosirea forţei militare, chiar dacă unele părţi ale ucrainei ar fi anexate. Ucraina nu este membru al NATO şi, fie că ne place sau nu, există o diferenţă între a fi şi a nu fi membru al Alianţei.
Adevărata chestiune este că Occidentul să fie pregătit pentru momentul când apetitul teritorial al Moscovei se va îndrepta spre o ţară membră a NATO. Unii occidentali spun că asta nu se va întâmpla.
Vilnius, Varşovia sau praga nu împărtăşesc acest optimism şi cer, în schimb, NATO să se pregătească tocmai pentru un astfel de scenariu. Alianţa, cel mai probabil, va amplasa permanent trupe în Europa de Est, va face mai mult exerciţii militare şi va suplimenta numărul trupelor pentru a transmite un semnal.
Washingtonul va face totul pentru a păstra integritatea Alianţei, pe măsură ce apar tot mai multe semne de întrebare referitor la credibilitatea angajamentelor de securitate ale SUA. (…)
- Ulrich Speck, Carnegie Europe
Occidentul nu este pregătit. Ţările UE şi SUA nu au o strategie să contracareze presiunile Rusieiasupr estului Ucrainei şi în altă parte. Nu este clar ce va determina impunerea de noi sancţiuni.
Tactica rusiei este de a câştigat controlul asupra estului Ucrainei fără a fi pedepsită de UE. Înaintând încet pe teren, oferindu-se mereu să negocieze, Moscova încearcă să submineze opiniile celor din Europa şi SUA care argumentează în favoarea unor sancţiuni mai dure. Iar aceste tactici par să dea rezultat.
Pe de altă parte, sunt multe dubii şi o mare temere de a confrunta Rusia. Ea a pus Occidentul în faţa unei alegeri dure: sacrificarea suveranităţii republicilor post-sovietice şi a dreptului internaţional sau abandonarea unor bune relaţii cu Moscova. Se pare că occidentul a ales prima variantă.
Totuşi asta nu face decât să amâne o confruntare inevitabilă. Dacă nu i se impun limite lui Vladimir Putin, asta îl va încuraja să meargă mai departe. Occidentul se poate bucura de o detensionare pe termen scurt, dar nu face decât să creeze condiţiile unei confruntări şi mai dure în viitor.