joi

28 martie, 2024

6 iunie, 2019

CCR a declarat neconstituțională Strategia “România 2040”, cu unanimitate de voturi. Legea impunea autorităților române să nu se abată de la proiectele elaborate de o comisie ce urma să fie subordonată direct Camerei Deputaților.

Sesizările admise miercuri de CCR au fost depuse de USR, PNL și președintele Klaus Iohannis.

Comunicatul CCR:


În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind elaborarea și actualizarea Strategiei naționale pe termen lung „Strategia 2040” este neconstituţională în ansamblul său.

Legea nu conține vreo strategie propriu-zisă: este, de fapt un concept în care singurul lucru concret este atribuirea puterii de decizie în ceea ce privește conținutul strategiei ce urmează a fi elaborate.

Comisia “România 2040”, cea care este desemnată responsabilă cu elaborarea formei finale a strategiei va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, care la momentul aprobării legii era Liviu Dragnea.

Un alt lucru concret: guvernele, de orice culoare politică, erau obligate să continue programele din ”Strategia 2040”.


Alte prevederi ale legii:

  • Parlamentul, prin comisiile de specialitate, va asigura monitorizarea continuă a implementării Strategiei “România 2040”.
  • La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, se vor lua în considerare cu  prioritate prevederile Strategiei “România 2040”.
  • Totodată, pentru eficientizarea cheltuielilor, guvernele investite potrivit prevederilor art. 103 din Constituția României republicată sunt obligate să continue programele şi proiectele de dezvoltare ce decurg din Strategia “România 2040”.
  • Cheltuielile legate de organizarea, funcționarea și activitatea specifică a Comisiei  “România 2040” se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților, iar Parlamentul va asigura spațiile necesare desfășurării activității Comisiei “România 2040, precum și birotica necesară.

(Citiți și: ””Cum își petrece România ora ei astrală”)

Şeful statului a acuzat în sesizarea trimisă CCR că prin modul în care este reglementată atât modalitatea de elaborare a Strategiei „România 2040”, cât şi în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei „România 2040” este eludat sau încălcat rolul deliberativ al Parlamentului, în contextul în care întreaga responsabilitate a elaborării acestei strategii este plasată sub directa coordonare a Camerei Deputaţilor – cu ignorarea rolului celeilalte Camere a Parlamentului şi, implicit, a posibilităţii de decizie a acesteia, Comisia „România 2040” urmând să fie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Iohannis mai susţinea că această lege nu clarifică natura juridică a documentelor rezultate din activitatea comisiei.

„Având în vedere că în cuprinsul legii criticate nu se regăseşte nicio dispoziţie referitoare la natura juridică a documentelor (…), dar cu toate acestea Guvernul este obligat să adopte proiecte de acte normative în vederea aplicării măsurilor prevăzute în Strategia ‘România 2040’, rezultă că această comisie nu numai că are chiar rol de iniţiator al acestor proiecte de acte normative, ceea ce este contrar atât art. 74 alin. (1) din Constituţie referitor la dreptul de iniţiativă legislativă, cât şi jurisprudenţei Curţii Constituţionale, dar şi adoptă aceste proiecte, conferindu-le forţă obligatorie”, explica şeful statului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: