luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 iulie, 2014

Cererea făcută de apărătorii lui Dan Voiculescu pentru strămutarea de la Curtea de Apel Bucureşti a procesului ICA se va judeca vineri, 11 iulie, şi nu pe 24 septembrie, aşa cum fusese programat iniţial.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a devansat pentru 11 iulie analizarea cererii de strămutare a procesului ICA.

Va fi la o zi după ce se va judeca, la Tribunalul Bucureşti, controlul judiciar impus în dosarul nou, de şantaj, al lui Dan Voiculescu.


Dacă instanţa ridică măsura controlului judiciar, omul de afaceri va putea părăsi ţara.

Strămutare din „motive juridice”

Vineri se decide, aşadar, dacă decizia din procesul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat în prima instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, va fi pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti sau de o instanţă similară din provincie.

În susţinerea cererii de strămutare nu se va vorbi despre timpul scurt avut la dispoziţie de completul CAB pentru studierea dosarului înainte de intrarea în proces, aşa cum s-a întâmplat la cele două termene anterioare, când avocaţii au solicitat recuzarea Cameliei Bogdan.

Procesul ICA este primul în care au intrat Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de când au fost promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti.


Ei au luat locul judecătorului Stan Mustață, arestat la sfârșitul lunii mai, pentru fapte de corupție, şi Florică Duță – pensionat de la 1 iulie.

Luni, la ieşirea de la CAB, după două ore de audiere, Dan Voiculescu a declarat: “Toate întrebările au fost absolut corecte, fără niciun fel de tendinţă, fără niciun fel de încercare de a mă încurca”.

Întrebat de ce avocaţii au mai cerut, în aceste condiţii, revocarea completului de judecată, el a spus că probabil au avut motive juridice , procedurale, care i-au determinat să solicite acest lucru, dar el nu le cunoaşte.

Ultimul termen în dosarul ICA – 4 august

Dacă magistraţii de la ICCJ admit cererea, dosarul se va relua la o curte de apel din ţară şi se va mai lungi procesul.

Dacă strămutarea este respinsă, pe 4 august este posibil să se rămână în pronunţare şi chiar să se dea o decizie în dosarul trimis de către DNA în instanţă în anul 2008.

La termenul de luni au fost audiaţi 10 din cei 12 inculpaţi, urmând ca la termenul următor, pe 4 august, după ce se întorc din vacanţă cei doi judecători, să se procedeze la audierea ultimilor doi acuzaţi, să se discute eventualele noi excepţii, concluziile apărării, să se acorde ultimul cuvânt inculpaţilor care doresc acest lucru.

După care urmează sentinţa.

Dacă cererea de strămutare nu s-ar fi discutat înainte de 4 august, nu se ştie dacă judecătorii CAB ar fi riscat să pronunţe în dosar, deoarece admiterea ulterioară a strămutării ar fi desfiinţat decizia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: