vineri

19 aprilie, 2024

22 mai, 2018

Legea privind statutul magistraților a fost adoptată marți de senatori, cu 79 voturi „pentru” și 26 voturi „împotrivă”, astfel încât va pleca la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.

Este ultima reglementare din primul pachet cu legi ale Justiției modiifcate de coaliția PSD – ALDE. Celelalte două – Legea privind sistemul judiciar și Legea privind CSM – au fost reformulate conform observațiilor CCR și acum se află și ele la promulgare.

În ceea ce privește Statutul magistraților, a fost necesară o nouă definire a „erorii judiciare”, de la capitolul răspunderii magistraților.


Concret, cuvântul flagrant a fost înlocuit cu evident:

Există eroare judiciară atunci când:

  • a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea EVIDENTĂ a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară
  • b) S-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod EVIDENT contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum și atunci când, prin încălcarea clară și incontestabilă a situației de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate GRAV drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

Nu este așteptată opinia Comisiei de la Veneția

Modificarea a fost avizată marți în Comisia specială de reformare a justiției, într-o ședință fulger – redactarea raportului a durat doar 10 minute. Peste câteva ore, plenul a votat-o la fel de rapid, deși toate cele trei legi aflate acum la promulgare sunt analizate de Comisia de la Veneția.

Instituția dorește să verifice modul în care modiifcările operate de coaliția majoritară respectă standardele europene în domeniu.


Viitoarea sesiunea a Comisiei va avea loc pe 22 și 23 iunie, iar majoritatea parlamentară a urgentat procedurile pentru a vedea pachetul legislativ adoptat până la acel moment.

În ceea ce privește celelalte două legi, președintele Klaus Iohannis a optat pentru sesizarea CCR, după ce a sesizat și el Comisia de la Veneția.

Conform Constituției:

(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Cel mai probabil, șeful statului va trimite și Statutul magistraților la CCR. Pentru a nu fi forțat să promulge reglementările înainte de sosirea recomandărilor Comisiei de la Veneția, Klaus Iohannis a adresat CCR, la începutul lunii, un apel:

Fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență.

Sunt convins că judecătorii Curții Constituționale își respectă statutul de garanți ai supremației Legii fundamentale și de apărători ai democrației prin drept, astfel încât vor avea toată deschiderea pentru un demers care își propune să asigure respectarea în România a principiilor și valorilor democrației europene“, delara președintele Iohannis, pe 2 mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: