sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 mai, 2014

Statul va putea să îşi majoreze participaţia la companiile pe care le controlează prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora în acţiuni, conversie care va putea fi introdusă, în cazul firmelor în insolvenţă, şi în planul de reorganizare, operaţiune interzisă în prezent de Legea insolvenţei.

Procedura rezultă din prevederile unei ordonanţe de urgenţă adoptate, marţi, de Guvern, cu argumentul intenţiei de redresare a activităţii operatorilor economici cu capital integral de stat.

Actul, conform Mediafax, stabileşte că la operatorii economici la care statul este acţionar unic sau majoritar se poate aproba, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale, prin hotărâre a Guvernului.


Obligaţiile fiscale la care se face trimitere în document sunt definite ca fiind cele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentând impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv amenzile de orice fel care sunt venit la bugetul de stat, precum şi accesoriile datorate şi neachitate, cu excepaţia obligaţiilor fiscale cu reţinere la sursă.

Tot prin hotărâre a Guvernului va fi aprobată şi procedura de stingere a obligaţiilor fiscale prin conversie în acţiuni.

Acţionarii minoritari vor putea participa la majorarea capitalului social, pentru menţinerea cotei de participare la capitalul social deţinut anterior conversiei.

“Instituţia publică care exercită calitatea de acţionar în numele statului la data efectuării conversiei exercită drepturile şi obligaţiile statului român în calitate de acţionar pentru acţiunile emise de operatorii economici şi înregistrează în evidenţele contabile aceste acţiuni”, se arată în document.


Ordonanţa mai stabileşte că, la operatorii economici la care statul este acţionar unic sau majoritar pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei, conversia creanţelor bugetare în acţiuni poate fi prevăzută prin planul de reorganizare, cu acordul expres, în scris, al creditorului care urmează să primească titlurile de valoare.

Legea insolvenţei nu permite în prezent ca planul de reorganizare să prevadă conversia creanţelor bugetare în titluri de valoare, dar Guvernul argumentează că varianta conversiei reprezintă o soluţie care “integrează” creditorii în societate pentru gestionarea acesteia, astfel încât reorganizarea să conducă la o creştere a valorii societăţii.

“Varianta conversiei reprezintă o soluţie care determină, în esenţă, creşterea valorii societăţii”, este argumentul Executivului, amintindu-se că planul de reorganizare este rezultatul unor negocieri şi al unor acorduri cu principalii creditori.

Guvernul mai arată că operaţiunea conversiei în titluri de valoare a creanţelor bugetare “nu trebuie privită” ca o majorare a participaţiilor statului la companiile aflate în insolvenţă, deoarece această operaţiune “poate fi reversibilă” şi duce la creşterea capitalurilor proprii ale respectivelor societăţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: