cursdeguvernare

miercuri

18 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Statul se pregătește să cumpere pachete de acțiuni deținute de Fondul Proprietatea

24 iulie, 2019

Autoritățile publice centrale și teritoriale vor putea cumpăra acțiuni ale companiilor aflate „sub autoritatea” lor, potrivit unei proiect de ordonanță de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei exprimă explicit interesul de a cumpăra acțiuni ale companiilor cu capital majoritar de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, pentru „consolidarea poziției de acționar a statului”, în scopul realizării propriei politici de investiții, prin „adoptarea unor decizii strategice obligatorii la nivel naţional”.

Fondul Proprietatea „intenționează să își vândă acțiunile la unele societăți de interes strategic la care și autoritățile publice centrale sunt acționare și acestea nu pot participa, în timp real, la cumpărarea acțiunilor”, spune nota de fundamentare a proiectului.


Şi „nici manifestarea dreptului de preferință nu se poate produce în timp real, lezând în unele cazuri interesul public la unele societăți din domenii strategice de activitate sau care au acces la resurse naturale publice”.

Statul promovează de câţiva ani o politică de încasare a profiturilor companiilor sale prin transformare în dividende, care împiedică tocmai realizarea proiectelor de investiţii ale acestora. Această politică nu s-a lovit de  mărimea deținerrilor majoritare ale statului.

Totodată, Fondul Proprietatea a fost un critic sever al mai multor decizii guvernamentale care referitoare la companiile majoritar de stat, dintre care se remarcă restricţiile de vânzare de energie impuse Hidroelectrica.

Ministerul Economiei este acţionar majoritar dar are sub 60% din acţiunile Transgaz şi Transelectrica, 70% din Romgaz.


Statul are însă suficiente acţiuni ca să se aprobe, doar prin voturile sale, decizii strategice la Hidroelectrica (80%), unde este acţionar şi Fondul Proprietatea şi la Nuclearelectrica (peste 80%).

Iniţiativa legislativă ar putea avea ca efect scoaterea unor companii de la Bursă, respectiv de sub rigorile de transparenţă ale acesteia şi ale pieţei. Fondul Proprietatea (FP) are 49% şi din Salrom şi s-a opus iniţiativei FP de a lista companiei la Bursă.

Același minister punea în circulație în noiembrie 2017, un proiect de lege care prevedea achiziţia de acțiuni nu numai la companii de stat, ci şi la unele private.

Proiectul de OUG promite că achiziţiile de acţiuni se vor face „ulterior efectuării unor analize de piață, economico-financiare, tehnice, juridice și de oportunitate”. Analizele vor fi făcute de consultanţi anagajaţi „în condiţiile legii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: