duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2014

Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei va da în judecată Enel, la Tribunalul de arbitraj de la Paris, şi va cere plata a peste 500 de milioane de euro, întrucât compania nu a cumpărat la termen pachetul rezidual  de acţiuni deţinut la Enel Muntenia Sud.

Decizia a fost luată în şedinţa de guvern de miercuri, după ce ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a prezentat o notă pe această temă.

Prin contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde şi Enel, obligaţia de a cumpăra o parte sau tot pachetul de 23,57% de acţiuni rămase.


Guvernul a decis ca 10% să fie vândute salariaţilor, astfel încât pentru Enel a rămas un pachet de 13,57% din acţiuni.

În anul 2012, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 1.163 pentru aprobarea elementelor principale ale contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, a numărului acţiunilor şi a preţului unitar al acţiunii în cadrul procesului de exercitare, de către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica – S.A. Bucureşti, a opţiunii de vânzare de acţiuni conform prevederilor contractului de privatizare privind achiziţionarea şi subscrierea de acţiuni la Societatea Comercială Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud – S.A.

Potrivit acestei HG, ENEL INVESTMENT holding BV urma să cumpere 3.683.736 de acţiuni de la Muntenia Sud, reprezentând 13,57% din capitalul social al societăţii, la un preţ unitar al acţiunii de 124,60 euro.

Enel, care se confruntă cu probleme, a cerut însă o amânare a tranzacţiei şi la 7 iulie 2013 Guvernul şi compania au semnat un memorandul prin care au prelungit cu încă un an preluarea şi plata pachetului de 13,57% din acţiuni la fosta Electrica Sud Muntenia.


Termenul limită este 31 iulie.

Problemele financiare ale grupului italian s-au acutizat şi, în loc să cumpere pachetul rezidual de la Muntenia Sud, Enel a anunţat pe 11 iulie vânzarea operaţiunilor de distribuţie şi vânzare de energie din România şi de producţie de energie din Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor.

În România, va renunţa la cele 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment holding BV).

„Decizia a fost luată în contextul în care discuţiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înţelegere între părţi”, se precizează în comunicatul prin care Departamentul de Energie a anunţat miercuri decizia de a da în judecată, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica şi aflată în subordinea Departamentului pentru Energie.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: