Curtea Supremă s-a pronunțat definitiv, miercuri, într-un dosar ce bloca preluarea și valorificarea de către stat a imobilului pierdut în instanță de Carmen și Klaus Iohannis âncă din 2015, scrie G4Media. În urma sentinței, clădirea va intra în posesia statului, iar familia prezidențială va trebui să vireze statului chirii nelegal percepute în valoare de 260.000 de euro.
Procesul în care s-a pronunțat miercuri instanța a fost pierdut de o prietenă din SUA a familiei prezidențiale și viza un imobil din Strada Nicolae Bălcescu bloca recuperarea de către stat recuperarea spațiului ce a fost deținut de soții Carmen și Klaus Iohannis pe strada Nicolae Bălcescu, Nr. 29.
Hotărârea stabilește definitiv că statul este moștenitorul unor imobile, și nu Rodica Baștea, prietena familiei Iohannis, care s-a folosit de acte false pentru a susține că se află pe linia de descendență a celui de la care statul român naționalizase casa.
Astfel, notarul public poate finaliza acum și succesiunea spațiului comercial pe Nicolae Bălcescu Nr. 29, pierdut în 2015 de soții Iohannis, și poate recupera și chiria de 260.000 de euro obținută de aceștia în perioada în care au fost proprietarii spațiului.
Imobilul, dobândit nelegal
În noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a decis definitiv anularea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului de pe Nicolae Bălcescu nr. 29 deţinut de Klaus şi Carmen Iohannis, declarându-l nelegal.
Proprietatea a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a murit fără a avea copii, astfel încât imobilul a intrat în proprietatea statului.
Președintele Iohannis, în 2016: Soluția instanței mă nemulțumește
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după finalizarea procesului, că soluţia îl “nemulţumeşte” şi că, împreună cu avocaţii săi, caută modalităţi de a contesta hotărârea.
“Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi, împreună cu avocaţii mei, căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu acordat TVR 1.
Dosarul penal, clasat în 2020
Parchetul General a clasat dosarul privind casele președintelui Klaus Iohannis, în care a fost audiată și Carmen Iohannis, în anul 2020. Cazul a fost închis pe motiv că faptele au mai fost investigate (Art. 16, litera i din Codul de Procedură Penală).
Denunţul ce a dus la deschiderea anchetei a fost înregistrat în mai 2018 la DNA, care l-a declinat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de unde a fost trimis ulterior la Parchetul General.
Sesizarea îi viza pe soții Iohannis și pe notarul Radu Gabriel Bucșa din Sibiu, și modul în care Carmen și Klaus Iohannis au intrat, din 1999, în posesia a două imobile din centrul Sibiului (situate în strada Nicolae Balcescu nr. 29 și în strada Gheorghe Magheru nr. 35).
****