De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Dosarul caselor soților Iohannis – clasat de Parchetul General. Motivul: faptele au mai fost investigate
de Vladimir Ionescu , 12.2.2020
Parchetul General a clasat dosarul privind casele președintelui Klaus Iohannis, în care a fost audiată și Carmen Iohannis, potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro. Dosarul a fost clasat pe motiv că faptele au mai fost investigate (Art. 16, litera i din Codul de Procedură Penală).
Denunţul ce a dus la deschiderea anchetei a fost înregistrat în mai 2018 la DNA, care l-a declinat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de unde a fost trimis ulterior la Parchetul General.
Sesizarea îi viza pe soții Iohannis și pe notarul Radu Gabriel Bucșa din Sibiu, și modul în care Carmen și Klaus Iohannis a intrat, din 1999, în posesia a două imobile din centrul Sibiului (situate în strada Nicolae Balcescu nr. 29 și în strada Gheorghe Magheru nr. 35).
Familia Iohannis a refuzat să restituie statului suma de 320.000 de euro, bani proveniţi din închirierea unuia dintre imobile, mai acuza denunțul depus de ziariștii de la portalul Luju.ro, site apropiat postului Antena 3.
Instanța a constatat că imobilele au fost dobândite nelegal
În noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a decis definitiv anularea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu deţinut de Klaus şi Carmen Iohannis.
Imobilul în cauză a făcut parte din averea soților Maria și Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.
Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urmă fiind nepot al soților Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea.
Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept al lui Nicolae Baștea.
Președintele Iohannis, în 2016: Soluția instanței mă nemulțumește
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după finalizarea procesului, că soluţia îl “nemulţumeşte” şi că, împreună cu avocaţii săi, caută modalităţi de a contesta hotărârea.
“Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi, împreună cu avocaţii mei, căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu acordat TVR 1.