Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat duminică seara, la Antena 3, că a dispus verificări la instituţiile din subordine şi la nivelul ANAF pentru a verifica modul în care a fost pusă în aplicare legea în cazul casei familiei Iohannis.
”Am dispus o verificare pe care am întreprins-o la nivelul ministerului şi la nivelul ANAF-ului pentru a vedea, în trecut, cum s-au petrecut lucrurile şi de ce, nu ştiu, dacă au fost şi alte variante, de ce nu s-au urmat pentru a pune în aplicare legea. Şi a doua acţiune pe care am întreprins-o a fost că am cerut Ministerului Justiţiei să verifice acea activitate a notarului de la Sibiu”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax, întrebat de demersurile referitoare la casa familiei preşedintelui Klaus Iohannis.
Eugen Teodorovici a mai spus că cele două măsuri ar fi putut fi dispuse de mai mulţi ani.
”Uitaţi-vă că sunt deja două acţiuni care puteau fi, de mulţi ani de zile, parcurse şi anume acea scrisoare către Cartea Funciară, acea solicitare către Ministerul de Justiţie pentru a verifica modul în care acel notar a acţionat în 2016”, a adăugat Teodorovici.
El a mai spus că ar fi indicat ca notarul de la Sibiu ar face demersurile ca statul român să redevină proprietarul imobilului.
”Cred c-ar fi cea mai bună variantă (…) dacă un notar, cel de la Sibiu, ar pune, ar face demersurile pentru a face înscrisurile în Cartea Funciară, statul devine proprietar, ca să închidem, adică şi pe această cale, şi închidem această discuţie”, a mai precizat ministrul de Finanţe.
Eugen Teodorovici a mai precizat că o eventuală aministie fiscală nu s-ar aplica preşedintelui Klaus Iohannis în acest caz.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis la începutul lunii iulie preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, şi Ministerului Finanţelor întrebarea: ”Au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis?”
Ministrul Teodorovici a răspuns prompt că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să plătească statului suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului din strada Nicolae Bălcescu numărul 29, din Sibiu, deşi statul nu este încă proprietarul acelui imobil.
”Este clar că acel imobil nu mai aparţine familiei Iohannis, deci suma încasată drept chirie trebuie returnată statului român. Ar fi corect şi moral, din partea preşedintelui Iohannis, să plătească imediat suma respectivă statului român. (…) Ar fi un exemplu pentru toţi românii”, a spus Teodorovici.
Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul municipiului Sibiu, unde funcţionează sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.