Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care alocă un milion de lei pentru intrarea statului român, cu un procent de 20%, în acţionariatul societăţii care va gestiona Sistemul Garanţie-Returnare.
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat că la transmis asociaţiilor societăţii că termenul de un an şi jumătate pentru implementarea acestui sistem în România este inacceptabil.
„Am aprobat o hotărâre de guvern prin care am modificat bugetul AFM, în vederea includerii sumei de un milion de lei, prin care statul român va intra în acea societate pe acţiuni care va gestiona Sistemul Garanţie- Returnare (SGR).
RetuRo se numeşte societatea pe acţiuni care a fost înfiinţată de producători şi retaileri. Această societate va avea printre acţionari statul român cu un procent de 20%. Procedura de cooptare a statului a fost declanşată.
Adunarea Generală a fost organizată, ţinută şedinţa şi, după apariţia HG în Monitorul Oficial, vom plăti capitalul social aferent procentului de 20% din acţiuni. Este încă un pas în implementarea SGR.
Anul acesta, am primit planul de afaceri prezentat de asociaţiile producătorilor, respectiv asociaţia retailerilor. În acest plan de afaceri, cei care trebuie să facă implementarea sistemului propun un termen de un an şi şase luni. Le-am comunicat de mai multe ori că este un termen inacceptabil pentru statul român.
Am avut mai multe întâlniri cu aceste asociaţii, le-am cerut o revizuire a planului de afaceri şi termenului de implementare, vom primi probabil săptămâna viitoare, maxim două săptămâni, un program revizuit de implementare a sistemului SGR în România”, a spus Ministrul Mediului într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Sistemul, reglementat în octombrie 2021
Guvernul a adoptat, în data de 4 octombrie 2021, hotărârea care reglementează Sistemul Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plăteşte o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată.
Conform documentului, întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja.
Actul normativ prevede ca, după selectarea operatorului naţional de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie 2022.
România trebuie să atingă ţinte naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european. Până în 2025, rata de colectare pentru PET-uri trebuie să atingă 77% din totalul celor puse pe piaţă. Procentul creşte la 90%, până în anul 2029.
***