duminică

21 aprilie, 2024

5 februarie, 2019

Ministerul Energiei, acţionarul unic al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a impus companiei să calculeze dividende suplimentare de peste 51 de milioane de euro la cursul anunţat de BNR în data plăţii.

„Acționarul unic votează “pentru“ aprobarea distribuirii sumei totale de 51.004.029 euro, echivalent în lei la cursul BNR din data efectuării plății, sub formă de dividende suplimentare” (…) şi „votează “pentru” aprobarea datei plății dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018″, spune o hotărâre AGA de la SAPE, citată de Profit.ro.

La cursul BNR din 28 decembrie (4,6581 lei /euro), suma încasată de Ministerul energiei a fost de aproape 237,6 milioane de lei , fiind prima dată când statul şi-a calculează dividendele cuvenite în altă monedă decât leul, potrivit sursei citate.


SAPE administrează participaţiile minoritare ale statului la filialele privatizate ale Electrica, şi a fost înfiinţată înaintea listării acesteia la Bursă în urma vânzării pachetului majoritar de acţiuni prin ofertă publică iniţială (IPO).

Ca și la alte companii de stat din energie, planul de investiții al SAPE este astfel periclitat. Societatea avea în plan construirea une centrale noi, pe gaze, în Bucureşti, pe locul fostului CET Titan. plan ar fi fost aprobat „de principiu” de Ministerului Energiei, potrivit unor surse citate de Economica.

Goana guvernului după dividende

Anul trecut statul a încasat dividende de aproape 7,12 miliarde de lei din profiturile companiilor pe care le controlează, ca şi din participaţiile minoritare, dar speră să ia cu doar 4,06% mai puţin, 6,83 miliarde de lei în acest an, potrivit proiectului de buget pe 2019.

2018 a fost al doilea an în care Guvernul a impus companiilor pe care le controlează să distribuie sub formă de dividende şi rezervele constituite din profiturile anilor anteriori, reducând drastic capacitatea de finanţare proprie a investiţiilor.


Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), dar și operatorii de sistem Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN) au mari nevoi de resurse de investiții, pentru:

  • compensarea reducerii producției la zacămintele vechi la Romgaz
  • retehnologizarea reactoarleor care se apropie de durata maximă de funcționare la Nuclearelectrica,
  • rețelele de transport magistral la TEL și TGN și, în cazul celei din urmă, pentru gazoductul care ar trebui să aducă gazele din Marea Neagră în rețea și cofinanțarea gazoductului BRUA pe teritoriul României.

În plus, Romgaz a estimat recent că OUG 114 va avea ca efect scăderea cu 20 – 25% a ciferei de afaceri, respectiv a profitului pe 2019, acesta din urmă reducându-se până la 420 de milioane de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: