miercuri

24 aprilie, 2024

8 septembrie, 2022

Zece companii din industria de apărare, controlate de statul român, vor beneficia de o ștergere de datorii care se ridică la peste 106 milioane de lei. Toate cele 10 entități înregistrează pierderi de la an la an.

Este vorba de companiile din producția sau comerțul cu armament, muniții și material de război, potrivit unui ordin emis de ANAF în baza aplicării Ordonanței de Urgență nr. 45/2022.

Cele zece companii sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir.


Prin proiectul de ordin se adoptă, practic, formularele de completat:

  • cererea de anulare a obligaţiilor fiscale și/sau bugetare
  • certificatul de atestare fiscală
  • decizia de anulare a obligaţiilor fiscale și/sau bugetare datorate de operatorii economici din industria națională de apărare

Cum explică Guvernul această curățare a sectorului de apărare

Conform notei de fundamentare a OUG nr. 45/2022, cele 10 companii au înregistrat obligații fiscale în cuantum de 106,2 milioane lei pe care nu le pot achita și care conduc la creșterea plăților restante, creează instabilitate și afectează semnificativ situația economico-financiară a acestora.

“În actualul context geopolitic, se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic prevăzuţi în anexa la prezenta ordonanță de urgență, astfel încât FSNA să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO”, se menționează în nota de fundamentare.

Mai mult, datoriile acumulate au generat capitaluri proprii negative fiind situaţii în care depăşesc valoric capitalul social al operatorilor economici.


“În aceste situaţii este evident că datoriile nu pot fi acoperite numai din activitatea producţiei de baza (producţia vândută) sau prin măsuri de natura privatizării”, se mai arată în nota de fundamentare al actului normativ.

Datoriile sunt: impozite, taxe, contribuții sociale și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și cele accesorii.

Topul datoriilor

Conform datelor analizate de Cursdeguvernare.ro, cele 10 companii se află pe lista neagră a operatorilor economici care au obligații restante la bugetul consolidat.

Ani la rând la obligațiile restante s-au acumulat penalități și dobânzi, astfel că la data de 30 iunie 2022, cele 10 companii din acest sector acumulau datorii restante care depășesc suma de 480 milioane de lei.

În topul celor mai mari restanțieri la bugetul consolidat, conform datelor ANAF analizate de Cursdeguvernare.ro, dintre cele 10 companii care beneficiază de această curățare de datorii se află Uzina Mecanică Sadu.

Această companie a acumulat obligații restante și penalități în valoare totală de 105 milioane de lei.

Locul secund este ocupat de Metrom SA, cu o valoare totală a datoriilor restante de 82 milioane de lei.

Podiumul este întregit de Uzina Mecanică București, ale cărei obligații restante totale se ridică la nu mai puțin de 70 milioane de lei.

Cele companii 10 trag “gloanțe oarbe”

Niciuna din cele 10 companii care vor beneficia de această măsură nu a înregistrat profit în ultimii ani. Ba mai mult, pierderile sunt tot mai mari de la un an la altul. Vă prezentăm mai jos cifra de afaceri și pierderile raportate pentru anul 2021, conform datelor disponibile pe siteul Ministerului de Finanțe.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: