Eurostat: România, ultima din UE ca destinaţie turistică pentru noneuropeni - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

16 octombrie, 2021

Eurostat: România, ultima din UE ca destinaţie turistică pentru noneuropeni

29 ianuarie, 2014

Numărul de nopţi petrecute în unităţi turistice de cazare în întreaga Uniune Europeană a atins, în 2013, un nivel record- 2,6 miliarde.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, România este cea mai puţin atrăgătoare destinaţie pentru turiştii extracomunitari. De altfel,  industria românescă de turism contribuie la realizarea PIB național cu mai puţin de 1%.

Franţa, cea mai atractivă destinaţie turistică a anului 2013

Buletinul statistic al Uniunii Europene indică un trend constant ascendant al turismului în Europa, numărul de nopţi petrecute în unităţi de cazare crescând faţă de 2012 cu 1,6%. Statistica Eurostat conţine ambele categorii de turism- afaceri şi de plăcere.


Cele mai atractive destinaţii turistice ale Uniunii Europene în 2013 au fost Franţa, Spania, Italia, Germania şi Marea Britanie. Conform Eurostat, aceste 5 state au atras 70% dintre turiştii care au vizitat state membre UE.

Numărul de nopţi petrecute în unităţi de cazare a crescut în majoritatea statelor europene, cele mai importante fiind înregistrate de Grecia (+11,7%), Malta (+7,8%), Letonia (+7,3%), Marea Britanie (+6,5%) şi Bulgaria (+6,2%). Statele care au înregistrat scăderi în 2013 faţă de 2012 sunt Italia (-4,6%), Cipru (-3,7%), Cehia (-1,2%), Finlanda (-0,7%) şi Belgia (-0,5%).

La capitolul turism al nerezidenţilor europeni, cele mai mari creşteri le înregistrează Malta, Cipru şi Croaţia. Cele mai puţin atractive destinaţii turistice pentru extracomunitari sunt România (unde doar 18% dintre turişti provin din afara spaţiului european), Germania şi Polonia (ambele cu 20% turişti extracomunitari) şi Suedia (23%).

Turismul românesc contribuie cu mai puţin de 1% la PIB

Conform statisticilor naţionale, turismul este o industrie care produce deficit- numărul românilor care pleacă pentru concedii în străinătate îl depăşeşte pe cel al străinilor care vizitează România.


Conform datelor INS, în 2012, 1.656.436 de turişti străini au vizitat România.

Majoritatea acestora (1,23 milioane) a sosit pentru afaceri, cazându-se în Bucureşti sau în oraşe reşedinţă de judeţ.

Pentru circuite culturale, vacanţe la munte sau la mare, tratament balnear şi excursii în Delta Dunării au fost înregistrate aproximativ 400.000 de persoane.

În acelaşi an 2012, conform datelor MAI, plecările românilor înregistrate la punctele de frontieră au fost de aproximativ 5, 4 milioane. Scopul declarat al acestor deplasări: turism, afaceri, vizite la prieteni sau rude, cumpărături şi consultaţii medicale.

În top 5 al destinaţiilor turistice pentru români se află Bulgaria, Ungaria, Italia, Turcia şi Austria.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În plan intern, industria turistică contribuie cu mai puţin de 1% la PIB.

Cele mai des menţionate piedici în dezvoltarea turismului românesc se referă la calitatea serviciilor şi infrastructurii.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr