vineri

26 aprilie, 2024

22 februarie, 2015

Vladimir Putin, la Minsk
Vladimir Putin, la Minsk

Secretarul de stat american, John Kerry, a anunţat sâmbătă, la Londra, că SUA vor adopta „foarte curând noi sancţiuni severe la adresa Moscovei.”

Statele Unite au acuzat şi vineri Rusia că subminează bazele ordinii mondiale prin susţinerea separatismului în estul Ucrainei.

„Continuarea sprijinului rus pentru atacurile forţelor separatiste şi încălcarea regimului de încetare a focului în estul Ucrainei subminează atât acţiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale, cât şi actuala ordine mondială”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki citată de BBC.


Potrivit acesteia, SUA deţin fotografii şi înregistrări video făcute în estul Ucrainei care demonstrează că Rusia este vinovată de înregistrarea a numeroase victime în rândul ucrainenilor.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a avertizat că Rusia va plăti un „cost suplimentar” în cazul încetării Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.

Vladimir Putin clamează superioritatea militară

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ripostat vineri avertismentelor americane: „Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritate militară comparativ cu Rusia”.

„Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reacţii adecvate la astfel de aventuri”, a avertizat liderul de la Kremlin, citat de agenţia Interfax.


Moscova este implicată – cu armament şi oameni – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de zece luni, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014.

Oficial NATO: Rusia s-ar putea gândi să atace Alianţa

Într-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Alianţei pentru contracararea tacticilor militare de tip „hibrid” – o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice – folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.

„Rusia ar putea crede că forţele convenţionale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp – aşa cum am observat cu anexarea Crimeei – pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, dar şi pentru ocuparea unor teritorii NATO”, a atras atenţia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times.

La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.

„O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO”, a explicat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Despre un „pericol real şi prezent” ca Rusia să încerce să destabilizeze Ţările Baltice – Letonia, Lituania şi Estonia -, a vorbit cu câteva zile înainte şi ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: