miercuri

24 aprilie, 2024

25 februarie, 2021

Ministrul portughez al Planificării, Nelson de Souza (foto), a anunțat miercuri că statele membre care vor avea planurile naționale de recuperare și reziliență ar trebui să primească primele finanțări începând cu luna iunie.

Nelson de Souza a subliniat faptul că Președinția portugheză a Consiliului UE are ca principal obiectiv operaționalizarea Mecanismului de Recuperare și Reziliență.

Toate detaliile pachetului de revenire economică europeană au fost publicate pe 18 februarie în Jurnalul Oficial al UE, deci toate statele membre, care până în prezent au trimis la Bruxelles schițe ale planurilor naționale, pot începe să depună documentele formale în baza cărora le sunt acordate finanțări.


Potrivit Euractiv, ministrul portughez a precizat că este de datoria celor 27 de mebri UE să încheie rapid formalitățile de aprobare a veniturilor proprii la bugetul UE, Președinția portugheză exprimând speranța că procesul de poate încheia până la jumătatea lunii aprilie.

”Până la finalul lunii aprilie ar trebui să avem toate condițiile create pentru a da posibilitatea Comisiei Europene să emită obligațiuni pentru a putea finanța planurile naționale”, a afirmat Nelson de Souza

În ceea ce privește fondurile structurale – alocate prin bugetul multianual UE – oficialul portughez a precizat că acesta este deja ”un dosar închis”, care ar urma să primească aprobarea finală a Comisiei tot în aprilie.

Potrivit informațiilor publicate în media europene, 19 state membre au trimis comisiei drafturi ale planurilor naționale de relansare și reformă. Statele care nu au transmis nimic Bruxellesului sunt Luxembourg, Țările de Jos, Irlanda, Austria, Lituania, Polonia, Malta și Estonia.


Toate celelalte 19 state au primit din partea Comisiei Europene observații în legătură cu documentele transmise, acestora lipsindu-le în principal, potrivit observațiilor făcute de experți europeni, ținte specifice, obiectivele intermediare și, în general, ambiția la capitolul reforme.

Mecanismul de redresare și reziliență pune la dispoziția statelor membre 670 miliarde euro, granturi și credite.

În baza formulei de alocare stabilite de Bruxelles pentru toate statele membre, România are o alocare de aproximativ 30 miliarde euro – parte granturi, parte credite.

În ceea ce privește România, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a finalizat procesul de consultare publică pe marginea PNRR, iar la începutul lunii martie va transmite la Bruxelles o primă variantă a acestui plan.
Stalele membre și Comisia Europeană vor parcurge un proces complex de consultare pe marginea acestor planuri, urmând ca forma definitivă să fie oficial depusă în aprilie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: