luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 aprilie, 2021

Estonia, Letonia și Lituania, toate dependente în continuare de rețeaua de electricitate a Rusiei deși și-au dobândit independența la începutul anilor 90, se pregătesc să se conecteze la rețeaua europeană de electricitate până în 2026, urmând să renunțe la electricitatea furnizată direct de Rusia, anunță Euractiv.

Influența pe care Rusia a avut-o asupra vecinilor săi occidentali, cel puțin teoretic, prin intermediul rețelei de electricitate se va termina de îndată ce statele baltice se vor conecta la rețeaua europeană.

Decizia a fost luată prin compromis în condițiile în care Estonia a optat inițial să se alăture unei rețele nordice. Operațiunea de ”rebranșare” a celor 3 state baltice costă 1,65 miliarde euro, proiectul fiind finanțat prin Facilitatea Connecting Europe, un instrument de finanțare pentru implementarea politicilor europene în domeniul infrastructurilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„În momentul în care vom tăia liniile electrice de-a lungul râului Narva vom fi tăiat, simbolic, și ultimele legături cu trecutul nostru sovietic”, a declarat Taavi Veskimägi, CEO al operatorului de transport al energiei electrice din Estonia, Elering, pentru cotidianul finlandez Helsingin Sanomat.

Următorul obiectiv pe lista statelor baltice este trecerea de la combustibili fosili la surse regenerabile.

Statele din jurul Mării Baltice au semnat la sfârșitul anului trecut o inițiativă de a consolida proiectele comune de energie eoliană.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: