marți

16 iulie, 2024

14 iunie, 2019

Statele Baltice sunt în continuare expuse riscului de spălare a banilor din Rusia, declară pentru Reuters un oficial european de poliție, după ce mai multe bănci mari europene care activează în regiune sunt cercetate pentru implicare în operațiuni de spălare a banilor.

Pedro Felicio (foto), responsabil cu combaterea spălării banilor în cadrul agenției europene de poliție Europol, a declarat pentru Reuters că sume uriașe de bani proveniți din activități criminale intră în Europa, miliarde sunt scoase din economia Rusiei, existând un pericol major de repetare a scandalurilor financiare în Letonia, Lituania și Estonia.

Un raport recent al Grupului de Acțiune Financiară, organizație cu reputație mondială în domeniul combaterii spălării banilor, arată în plus că ”o cantitate mare de venituri ilicite iese din China anual”.


Scandalurile recente au impulsionat Europol, care coordonează investigațiile transfrontaliere și care în 2016 a fost implicat într-o operațiune de anihilare a unui cartel internațional de trafic de droguri și spălarea banilor, să investească mai mult în combaterea criminalității financiare.

”Unele dintre băncile din zona baltică sunt foarte vulnerabile la activitățile de spălare a banilor provenite în special din Rusia. Situația s-a îmbunătățit, însă este departe de a fi rezolvată. Este doar o chestiune de timp până când vom vedea un alt scandal care vine din zonă și va fi, probabil, foarte asemănător cu scandalurile pe care le-am văzut în trecut”, a declarat Pedro Felicio.

La începutul anului, o investigație The Guardian a descoperit că în jur de 4,6 miliarde de dolari au fost trimise în Europa și în Statele Unite cu ajutorul unei rețele de 70 de firme offshore cu conturi deschise în Lituania.

Detaliile au ieșit la iveală după ce Organized Crime and Corruption Reporting Project și publicația online lituaniană 15min.lt au intrat în posesia a 1,3 milioane de tranzacții financiare- una dintre cele mai mari scurgeri de informații din sistemul bancar, la care The Guardian a primit acces.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: